Twitter Facebook Linkedin Youtube

KARABAĞ ZAFERİ YILDÖNÜMÜ ANMA VE PANEL PROGRAMI

Ankara’da ‘Karabağ Zaferi’ paneli ve konser programı gerçekleştirildi. Azerbaycan Evinde gerçekleştirilen coşkulu programa, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar ve birçok davetli katıldı.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezinin de davetli olduğu programa SASAM adına Başkan Mesut Emre Karaköse katıldı. Program kapsamında konuya ilişkin ikili görüşmeler gerçekleştiren Başkan Karaköse, Karabağ Zaferinin ve Şuşa Beyannamesinin önemini vurgulayarak, her daim Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğinde, “Şuşa Zaferi’nden Şuşa Beyannamesi’ne Giden Süreç ve Birlikten Doğan Zaferin Bölgeye Jeopolitik Etkileri” konulu panel düzenlendi. Programda konuşmacı olarak AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Milli Savunma Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Etem Atnur, Sütçü İmam Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Toğrul İsmayıl ve Orta Doğu Uzmanı Dr. Arif Keskin yer aldı.

Etkinliğe, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da katıldı. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurul Üyesi Attar, açılış konuşmasında, “Bir haftadır bütün Türkiye’de törenler düzenleniyor. Kardeşlerimizle beraber 30 yıldır gözlediğimiz zaferimizi kutluyoruz. Savaşta yüreğimizin bir attığı gibi bugün zaferde de birlikteyiz.” dedi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Mammadov da, “Savaşta aynı yerde yer aldığımız gibi, yüreğimiz aynı çarptığı gibi zaferi de birlikte kutlamamız çok önemli.” ifadesini kullandı. Günbegün, aybeay bu zafer gününe yakınlaşıldığını ve çocukların, askerlerin ölmemesi, hatta Ermenistan tarafından da ölenler olmasın diye çalışıldığını belirten Mammadov, sorunların diplomatik olarak çözülmesinin istendiğini ancak öyle olmadığını söyledi. Mammadov, halkın sabrının 27 Eylül’de tükendiğini vurgulayarak, “Şanlı Azerbaycan ordusu komutanlığı altında köy köy, kent kent bölgelerimizi azat etmeye başladık.” dedi.

Azerbaycan’ın hiçbir milleti dininden, kültüründen ayırmadığının altını çizen Mammadov, “Ermeniler, bizim küçük bir arazimizi yerle bir etti, 64 mescit yok edildi, geride kalan mescitlere domuzları, hayvanları sakladılar.” diye konuştu. 8 Kasım’da savaşın bittiğine, bölgeye sulh gelmesi gerektiğine dikkati çeken Mammadov, daima savaşla yaşamanın mümkün olmadığını kaydetti. Mammadov, “44 gün boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Azerbaycan’ dedi. Türkiye’den basın mensupları hayatlarını önüne koyup savaşa geldi. Kardeş kardeşe teşekkür etmez, öz devlet öz toprağınızdır, zaferimiz kutlu olsun.” ifadesini kullandı.

 Şuşa Beyannamesi’nin en önemli sonucu Zengezur Koridoru

AK Parti Ankara Milletvekili Yıldız da Şuşa Beyannamesi’ni bir haykırış metni ve manifesto olarak nitelendirerek, iki ülke arasındaki duygudaşlığın metne çok güzel işlendiğini dile getirdi. Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin müttefiklik düzeyine çıkarılmasının önemine işaret eden Yıldız, bunun üçüncü bir devlet tarafından iki devletin sınırlarına dönük bir saldırı olduğunda BM şartı dahilinde müdahale etme hakkına sahip olduğu anlamına geldiğini söyledi. Yıldız, “Uzun zamandır ‘Karabağ, Azerbaycan’dır’ demek istiyorduk. Allah bunu bir zaferle sonuçlandırdı.” dedi.

Milli Savunma Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Atnur da Karabağ Zaferi’nin 1. yılını kutlayarak, Türkiye’nin Azerbaycan’a büyük destek verdiğini söyledi. Atnur, Şuşa Beyannamesi’nin en önemli sonucunun Zengezur Koridoru olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Attar, burada yaptığı konuşmada, “Allah’a şükürler olsun ki bu güzel zaferi, bu kadar güzel bir şekilde can Azerbaycan’ın şanına, kahramanlığına yakışır bir şekilde anavatan Türkiye’de kutlama gibi, önemli ve ukdemiz olan yıllardır kalbimizde taşıdığımız bir arzumuz gerçekleşti” dedi.

Büyükelçi Mammadov, dünyanın farklı noktalarında bu zaferin yüzlerce etkinlikle kutlandığını söyledi. Türk kardeşlerinin savaşta olduğu gibi zaferde de kendileriyle beraber olduğunu belirten Mammadov, katılımcıların bayramını tebrik etti.

Kaseinov, Türk halklarının tarihinin şanlı zaferlerle dolu olduğunu, Türk dünyasının ayrılmaz parçası, Azerbaycan’ın 2020’de yönetimi, ordusu ve halkı ile bütünleşerek, Türk dünyasının büyük desteğiyle bu şanlı zaferlere bir yenisini eklediğini söyledi.

Azerbaycan ordusunun 30 yıl Ermeni işgali altında kalan kadim Azerbaycan topraklarının azatlığı uğrunda yaptığı mücadelede düşmanı bozguna uğratarak topraklarını geri aldığını vurgulayan Kaseinov, “44 günlük vatan muharebesi süresince canları pahasına, topraklarımızı işgalden kurtararak bizlere zafer sevincini yaşattılar. Bu kutlu zaferi bizlere yaşatarak, vatan toprakları uğrunda şehit olan bütün kardeşlerime Allah’tan rahmet, gazilerimize de şifalar diliyor, önlerinde saygıyla baş eğiyorum” ifadelerini kullandı.

Yemek ikramının ardından, TRT Çoksesli Korosu eşliğinde söylenen her iki ülkenin marşlarının ardından konser verildi. Konserde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye’den sanatçılar katılırdı. SASAM olarak davetleri için TADİV ve Büyükelçilik yetkililerine teşekkür ederiz.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: