Twitter Facebook Linkedin Youtube

CUMHURBAŞKANLIĞI MİLLET KÜTÜPHANESİNDE “TÜRK DÜNYASI: TARİHİ, BUGÜNÜ, GELECEĞİ” ULUSLARARASI KONFERANSI DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde “Türk Dünyası: Tarihi, Bugünü, Geleceği” uluslararası konferansı düzenlendi. Konferansa Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Türksoy Genel Sekreteri Duisen Kaseynov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultan Raev, TürkPA Genel Sekreter Yardımcısı Talgat Aduov, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Fuzuli Mecidli gibi isimler başta olmak üzere Türk Dünyası ile ilgili çalışmalar yapan kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. SASAM adına Başkan Mesut Emre Karaköse’nin katıldığı konferansta Türk Dünyası ile ilgili önemli analizler yapıldı.

Konferansı resmen açan Büyükelçi Abzal Saparbekuly, bu önemli etkinliğe destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına ve Millet Kütüphanesi yönetimine şükranlarını iletti. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Başkanı Ayhan Tuğlu, kütüphanecilik alanında Türk Dünyası genelinde işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirterek sergi ve konferansa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kütüphanesi Müdürü Bakhytzhan Temirbolat Türkiye’nin Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğunu, Kazak halkının bunu her zaman hatırlayacağını söyledi. Kazakistan ve Türkiye kardeşliğinin, Türk Birliği fikrinin 21. yüzyılda yeniden canlandırılmasının ve Türk Keneşinin kuruluşunun önünü açtığını sonuç olarak Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’nin güçlü işbirliğini getirdiğini vurguladı.

Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultan Raev konuşmasında “Gelecek hafta İstanbul’da Türk Devletleri İşbirliği Konseyi Devlet Başkanları zirvesinde toplanıyoruz. Bu devlet başkanlarının tarihi zirvesi büyük bir anlam taşıyor çünkü bundan tam 12 yıl önce kuruldu. İstanbul’daki zirvenin tarihi önemi-devlet başkanlarının aldığı kararlar, Türk devletleriyle işbirliğinde stratejik yönleri tanımlayarak Türk dünyasının bütünleşme süreçleri gelişip yeni bir seviyeye yükselecektir′′ dedi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Duissen Kaseinov, kardeş ülkelerin bağımsızlıklarının 30. yıl dönümünü tebrik ederek, ′′İnsan ömründe 30 yıl uzun zamandır ancak devlet ve millet hayatlarında kısa bir dönemdir. Bu 30 yıl boyunca Kazakistan ve Türk dünyası yüzyıllara sığacak önemli şeyler yaptı. Bu başarılarda, milli kültürün yeniden canlandırılması, ulusal birliğin kuruluşu ve uluslararası toplum ile entegrasyon vardır. “Türk Entegrasyonu” yaklaşımından bahseden Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Fuzuli Mecidli, Türk dünyasının entegrasyonu için ortak alfabeye giden yolun önemine değindi. Son 30 yılda dost ve kardeş ülkeler arasındaki işbirliğinin giderek güçlendiğini belirtti.

TürkPA Genel Sekreter Yardımcısı Talgat Aduov, “uluslararası arenada ancak birlikte hareket ederek etkili sonuçlar elde edebiliriz” dedi. “Ülkenin Umudu” girişimiyle Türk dünyasına dokunan Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Akademisi kurumsal fon yöneticisi Anuar Zhangozin, toplumun itici gücünün gençler olduğunu, genç neslin gelişimine büyük önem vermesi gerektiğini, nesillerin birliğini ve dokusunu bozmamak, yetenekli gençleri tanımlamak ve geliştirmek için projeler gerçekleştirdiklerini beyan etti.

Etkinlik sonunda bazı isimlere Kazakistan Halk Meclisi altın madalyası ve Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü madalyaları verildi. Etkinlik çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ile Kazakistan Milli Kütüphanesi arasında bir memorandum imzalandı.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: