Twitter Facebook Linkedin Youtube

DÜŞÜNCE KURULUŞLARI (THINK TANKS)

sener mengene

Şener MENGENE

Düşünce kuruluşu (Think tank) olarak ifade edilen oluşumlar; başta güvenlik, savunma, dış politika, eğitim ve sağlık olmak üzere, uzmanlık alanlarına ve kuruluş amaçlarına göre birçok konuda derinlemesine analiz, tahlil ve raporlama çalışmaları yürütmekte ve özellikle gelişmiş ülkülerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasında önemli görevler üstlenmektedirler.

Gelişmiş ülkelerde ilköğretimden itibaren düşünce kulüpleri oluşturulduğunu ve bu çalışmaların da yükseköğretimde daha ileri seviyede uzmanlık alanına dönüştüğünü görmekteyiz. ABD’de Brookings Enstitü, İngiltere’de Chatham House ve Almanya’da Konrad Adenauer gibi kuruluşlar, ülkelerinde ve dünya genelinde etkili olmakta, dünya siyasetine yön vermektedirler.

Son yıllarda ülkemizde de bu alanda önemli atılımlar olmaktadır. Üniversiteler, STK’lar ve kamu kurumları arasında işbirliği içerisinde önemli çalışmalar yapılmaktadır. Pekçok üniversite kendi stratejik araştırma merkezini kurmakta ve önemli araştırmalar ortaya koymaktadırlar. Gelişen ve sürekli rekabetin arttığı bir dünyada Türkiye olarak bizim de bu rekabette ayakta kalabilmemiz için bu çalışmaların daha da artırılması, geliştirilmesi, desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde Genel Başkanlık görevini üstlendiğim, Strateji Enstitüsü, SASAM, SETA, SDE, ASSAM, ASAM, 21. Yüzyıl Stratejik Araştırmalar Merkezi, BİRSAM, USAM, GÜSAM, ORSAM, TÜRKSAM, Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi, ESAM, USTAD, TASAM ve SEKAM gibi düşünce kuruluşları, önemli çalışmalar ortaya koymaktadırlar.

Ülkemizin stratejik konumu gereği, dış ve iç tehdit faktörleri ile bölgesel ve küresel güç olma yolunda ortaya konulan hedefler neticesinde, bu çalışmaların yapılması gereklidir ve elzemdir. Küresel güç olan ülkelerde düşünce kuruluşları, önemli görevler üstlenmektedirler ve devletlerin politikalarında belirleyici rol oynamaktadırlar. Ülkemizin daha güçlü hale gelmesi, dış ve iç tehditleri önleyecek çalışmaları ortaya koyması ve milli hedeflerin gerçekleştirmesinde de düşünce kuruluşlarının daha fazla görev ve sorumluluklar almaları gerekmektedir.

Daha güçlü olmaya çalışmayanın, daha iyi olmaya çalışmayanın ayakta kalamadığı, küreselleşen ve rekabetin arttığı bir dünyada, güçlü ve lider ülke olma hedefi ile yola çıkan ve 2023, 2053, 2071 hedefleri olan bir Türkiye’nin düşünce kuruluşlarına, stratejik araştırma ve geliştirme çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi gerekmektedir.

Dünyanın en güzel ve en stratejik coğrafyasında yaşıyoruz, tarih boyunca sürekli tehditlere açık olan bir bölgedeyiz. Bu tehditler küresel ve bölgesel güç olma yolunda daha da artış göstermektedir. Dünyada tek strateji bakanlığı olan ülke İsrail’dir ve dünyadaki konumu ve gücü ortadadır. Ülke yönetiminde stratejiye, güvenlikte istihbarata, sanayi ve ticarette ise AR-GE ve inovasyona ağırlık vererek ve milli güç unsurlarımızı etkili kullanarak güçlü ülke hedefimize ulaşmaya kararlılıkla devam etmeliyiz.

.

Şener MENGENE

Yorumlar (1)

  1. […] DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ […]

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: