Twitter Facebook Linkedin Youtube

KORONA’NIN YAYILMASININ ARDINDAN İRAN’DA OKULLAR VE ÜNİVERSİTELER KAPATILIYOR

İran İrşad Bakanlığı, İran’da Coronavirüse  yakalanan kişi sayısının 28’e ve ölü sayısının 5’e yükselmesiyle İran’daki tüm sanatsal ve kültürel programların (sinema-tiyatro) pazar gününden itibaren bir hafta boyunca durdurulacağını açıkladı.

Ayrıca pazar ve pazartesi günleri Tahran’daki okulların tatil edildiğini duyurdu.

Aynı zamanda, Kum bölgesinde Cumartesi günü tatil edilen okullar ve eğitim merkezleri iki gün daha tatil edildi.

Virüsün ölüm merkezi olan Erak’ta okullar bir hafta boyunca tatil edildi. Diğer birçok ilde de okullar tatil edildi.

Aynı zamanda Sağlık Bakanlığının Halkla İlişkiler şubesine göre Tahran, Elburz, Kazvin, Merkezi, Kum, Hamedan, İsfahan, Gilan, Mazenderan’daki tüm yükseköğretim kurumları ve üniversiteler hafta sonu kapalı olacak. 24 Şubat Pazartesi gününden itibaren İran’daki tüm spor müsabakalarının ve tüm  birinci ve ikinci liglerinin üç gün boyunca iptal edildiği açıklandı.

Bu arada, yarın futbol ligi maçları kapsamında, Tahran’ın İstiklal ve İsfahan Zob Ahen Kupası seyirci olmadan Tahran’da oynanacak.

Bu maç dışında, Sepahan-Persepolis İsfahan’da karşılacak. Ancak maçın seyircili oynanıp oynanmayacağı hâlâ belli değil.

İran Sağlık Bakanlığı’na göre, Cumartesi öğleden sonra Kum’da 19 kişi, Tahran’da 6 kişi, Gilan’da 2 kişi ve Arak’ta 1 kişi korona virüsüne yakalandı.

Hastaların Para Tasarrufu Vakfı başkanı, vakfın İran şirketlerinden tüm maskeleri satın alacağını ve ücretsiz dağıtım için Sağlık Bakanlığına devredeceğini söyledi.

Örgüt müdürü Mehdi Yüsefi, eczanelerde maske alım ve satımını yasaklama yönergelerinin yakında Gıda ve İlaç İdaresi Genel Tıbbi Ekipman ve Malzeme Ofisi ile koordine edileceğini söyledi.

24 Şubat Cumartesi sabahı İran Sağlık Bakanlığı halkla ilişkiler müdürü Kiyanuş Cahanpur, bir televizyon programına dün 10 yeni korona virüs vakası tespit edildiğini söyledi.

Ayrıca başka bir korona virüs hastasının ölümünü açıkladı ve İran’daki resmi ölüm beşe çıktı.

Cahanpur’a göre, bu hastaların beşi Kum’da, ikisi ise Tahran’da gerçekleşti.

En son istatistiklere göre, Çin’de enfekte olan kişi sayısı 76.288, bunlardan 2345’i Çin’de öldü.

26 ülkede 1.200’ten fazla korona virüs vakası tespit edildi ve sekiz hasta öldü.

Dün Lübnan’da bir vaka ve İsrail’de bir vaka daha tespit edildi.

Lübnan’daki ilk Korona virüsü vakası da İran’dan dönen biri. Hasta 45 yaşındaki Lübnanlı bir kadın, İran’ın Kum kentine yaptığı geziden sonra Lübnan’da hastaneye kaldırıldı.

İki gün önce İran’dan Kanada’ya gelen otuz yaşında bir kadına korona virüs teşhisi konuldu.

İlk korona virüs vakaları Kum’da tespit edildi ve Sağlık Bakanlığı’na göre, çoğu Korona hastası Kum’da ya da Kum’a gitmiştir.

Kum’daki ilk korona virüs vakasını tespit ettikten sonra, dini yerler de dahil olmak üzere Kum’daki trafiği azaltmak için çağrılar yapıldı.

Kum ilinin Hövzeleri, okulları ve eğitim merkezleri bugün kapalıdır. ihtisas merkezleri ve diğer eyaletlerdeki Kum seminerleri dahil olmak üzere her seviyedeki tüm Kum seminer kursları 23 Şubat’ta kapatıldı.

Gürcistan’da Kum’dan geldiği söylenen iki İranlı’nın Tiflis’teki bir hastaneye kaldırılırken korona virüs açısından test edilmesinin beklendiği bildirildi.

BAE Haber Ajansı, Sağlık Bakanlığı’ndan korona hastalığı olan bir İranlı yolcunun bulunduğunu söyledi.

Hastanın yetmiş yaşında olduğu ve yoğun bakım ünitesinde olduğu bildirilmektedir. Karısına da Korona virüsü bulaşmış kişinin eşinin uyruğu henüz bildirilmemiştir.

Dün İran’dan çeşitli Irak şehirlerine seyahat eden yolcuların kontrolünün fotoğrafları yayınlandı. Türkiye ayrıca İran’la Van kara sınırı üzerindeki kontrolün arttırdığını duyurdu.

Bir İran Sağlık Bakanlığı yetkilisi dün 735’ten fazla vakanın grip benzeri semptomlarla hastaneye kaldırıldığını söyledi.

İran Sağlık Bakanlığı, Çin’deki salgın sırasında uçuşların durdurulması çağrısında bulundu. Ancak uçuşlar devam etti.

İran hükümet yetkilileri, virüsün ülkeye yayılması konusunda sansürle suçlanıyor. Parlamento seçimleri için onaylanmayan Tahranlı Mahmud Sadegi, Ukrayna yolcu uçağının Sipah Pasdaran tarafından vurulmasına ilişkin yaşanan sansüre benzediğini belirtti.

 

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: