Twitter Facebook Linkedin Youtube

“TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA İRAN TÜRKLERİ” KONULU ÇALIŞTAYIMIZ GERÇEKLEŞTİ

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ve Tebriz Araştırmaları Enstitüsü (TEBAREN) ortaklığında “Türk Dış Politikasında İran Türkleri” konulu çalıştay düzenlendi. Böylece Merkezimizce düzenlenen okuyucularımıza açık etkinliklerin 114’üncüsü gerçekleşmiş oldu. İran’da yaşayan Türk varlığının tarihi ve siyasi boyutlarıyla ele alındığı, demografik durum analizi ışığında muhtemel senaryoların değerlendirildiği çalıştay başarıyla tamamlandı.

Merkezimizin, ülkemizin önemli düşünce kuruluşlarından temsilciler, konuyla ilgili uzmanlar, akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla düzenlediği program ilgiyle izlendi. İran Türklerinin bölgesel ve küresel denklemlere etkisi, İran’da kurulu rejimin dış politikada mezhep eksenli ve içeride Fars şovenizmi siyasetinin sonuna gelip gelmediğinin değerlendirildiği, Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında nasıl politikalar izleyebileceğinin masaya yatırıldığı “Türk Dış Politikasında İran Türkleri” başlıklı çalıştay geniş katılımla gerçekleşti. Mavi Türk Kuşağı Projesi çerçevesinde gerçekleşen çalıştaya farklı görüşlerden konunun uzmanı katılımcılar katkı sağladı ve İran Türkleri geniş bir perspektif ile ele alındı.

Sahasında uzman isimlerin yer aldığı çalıştay bilimsel yöntemlerle icra edildi. SASAM Uluslararası İlişkiler Masasının düzenlediği çalıştay, konuya ilişkin görüşlerini ifade etmek isteyenlerin katılımına açıktı. Programın açılışında SASAM Başkanı Mesut Emre KARAKÖSE konunun önemini vurgulayan bir açılış konuşması yaptı. Bu konuşmada İran Türkleri’nin stratejik önemini ifade eden KARAKÖSE, sonrasında ise program hakkında bilgi verdi. KARAKÖSE’nin konuşmasının ardından programın açılış kısmında Haldun BARIŞ, Mavi Türk Kuşağı Projesi sunumunu, TEBAREN Başkanı M. Rıza HEYET ise İran Türkleri başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumların ardından iki oturum halinde gerçekleşen programda konunun uzmanı katılımcılar ilk oturumda 10’ar dakikalık sunumlarını yaptılar. Nezih bir tartışma ortamı içerisinde karşı fikirler belirtildi ve sonuçlandırılmaya çalışıldı. Yazar Umut Berhan ŞEN, E. Büyükelçi ve Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Nesib NESİBLİ, TEBAREN Uzmanı Babek ŞAHİT, SASAM Başkan Yardımcısı Sayın Cesurhan TAŞ, Asim CENNETOV gibi değerli isimlerin katkılarıyla ilk oturum tamamlandı.

Verilen kahve molası sonrası atölye çalışması formatında (workshop) gerçekleşen  ikinci oturumda söz hakkı ve katkı sunmak isteyen bütün konuşmacılar söz söyleme imkanı buldu ve katkıda bulundu. Yine uzman konuşmacılar konuyla ilgili değinmek istedikleri farklı noktalara temas ettiler. Bu oturumda ayrıca M. Rıza HEYET söz alarak konu ile ilgili fikirlerini belirtti.

Çalıştay süresince, Mavi Türk Kuşağı Projesi, İran Türkleri’nin tarihi, İran Türkleri’nin İran’daki konumu, İran Türkleri’nin yaşadıkları zorluklar, İran’da gerçekleşen çeşitli politik ve anayasal dönüşümler sonrasındaki İran Türkleri’nin hakları ele alındı. Kuzey Azerbaycan ve Güney Azerbaycan, Türk dış politikasında İran ve İran Türkleri, konuyla ilgili Türk dış politikasında yaklaşımlar, İran Türkleri hususunda Türk dış politikasına alternatif yaklaşım önerileri,geliştirildi. Büyük Ortadoğu Projesi ekseninde İran Türkleri konusu tartışıldı. Çalıştayın son kısmında ise çalıştay raporu* ile ilgili hususlar değerlendirildi ve ana hatları esas olarak belirlendi.

SASAM olarak; çalıştayın olumlu sonuçlara katkı sağlayacağını umuyor, Tebriz Araştırmaları Enstitüsü’ne, ilgi duyarak katkıları ile destekleyen uzman katılımcılara ve dinleyicilere teşekkür ediyoruz.

*Çalıştay raporu ilerleyen tarihlerde sitemizde yayınlanacaktır.

 

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: