Twitter Facebook Linkedin Youtube

ŞİİR DİNLETİSİNE DAVET

Merkezimizce düzenlenen bilimsel ve kültürel etkinliklerin 18.si, 28 Mayıs Perşembe akşamı Halk Şairleri Murat DUMAN, Vedat FİDANBOY ve Aşık Yakup TEMELİ’nin sunacakları (İnsani Değerler ve Vatan Sevgisi Temalı) Şiir Dinletisi ile gerçekleşecektir.

Programa tüm okurlarımız davetlidir.

Yer : Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi -SASAM, Mithatpaşa Caddesi 54/6 Kızılay ANKARA

Tarih : 28 Mayıs 2015 Perşembe

Saat : 18:30

ŞAİR MURAT DUMAN: 15/02/1955 yılında Yozgat ili, Sarıkaya İlçesi’nin Kürkçü Köyü’nde çiftçi bir ailenin sekizinci çocuğu olarak dünyaya geldi İlkokuldan mezun olduktan sonra imkânsızlıklar nedeniyle orta okulu ikiden terk ederek, on iki, on üç yaşlarında kalorifer tesisatçısı olarak inşaatlarda çalışma hayatına başladı. Çocukluğunu yaşayamadan kendini iş hayatının içinde buldu. Bütün zorluklara direnerek hayatını kazanmaya karar veren Duman: yurtiçi bilhassa yurtdışı olmak üzere çalışmalarını sürdürerek başarı merdivenlerini birer birer tırmandı. O günden bu güne birçok vatandaşımıza ekmek vermektedir. Ayrıca yaptığı ticaret gereği, dünyayı adım adım gezen Duman, tahsilini yarım bırakmanın daima ezikliğini yaşayarak ve kendisini kitap okumanın güzelliğinden uzak tutmayarak, bilgi hazinesini oldukça geliştirdi ve şiirle 1968’li yıllarda tanıştı. Ancak şiiri tam manasıyla 1994’da tanıdı. Bazı şiir otoriteleri ile tanıştı, onların verdiği taktikler doğrultusunda gayret gösterdi. Şiirleri çeşitli edebiyat dergileri, mecmualar, gazeteler ve antolojilerde yayınlandı.

Bazı kurum ve kuruluşların düzenlemiş olduğu Türkiye geneli şiir yarışmalarında 2004 yılında “Bayrağım” adlı şiiri ile ikincilik, 2005 yılında “Çanakkale destanı” adlı şiiri ile birincilik, 2007 yılında “Güneşin kızı” şiiri ile üçüncülük, 2008 yılında “Gurbet Bir” adlı şiiriyle birincilik, 2009 yılında “Mutlak Olan Odur” adlı şiiriyle Kapadokya şiir yarışmasında mansiyon ödülü, 2012 yılında “İslam’ın Güneşi” adlı naat şiiriyle özel okullar arası Türkiye ikinciliği ödülleri kazandı.

Duman ayrıca, 75’li yıllarında Turhan Toper ve Mehmet Erenler’den müzik dersleri alarak bu dalda kendini geliştirmeye özen göstermiştir. Şair, şiir ve yazılarını yazarken daima gerçekçiliğe yönelmiş olup geleneksel çizgiden koşarak hayalden uzak durmayı kendine ilke edinmiştir. Şiirlerinden bazıları Türk Halk ve Türk Sanat Müziğinde bestelenen Şair Murat Duman’ın kaleme aldığı birikimlerini, 2008 yılında “AŞKIN DÜĞÜMÜ” adında bir kitap haline dönüştürme hayallerini gerçekleştirmiştir. 7 çocuk babasıdır. Şair 18 yıl boyunca önemli hocalardan ders almış olup, ders aldığı Hocalar sırasıyla; Ahmet TUFAN ŞENTÜRK, Cemal SAFİ, Hüseyin YURDABAK, Vedat FİDANBOY’dur.

Hikâye yazma konusunda Prof.Dr. İsa KAYACAN’dan da taktik dersleri alarak bir ulusal gazete ve 3 yerel gazetede köşesi bulunmaktadır. Duman’ın ayrıca kendi şiirlerinden ve bazı arkadaşlarının şiirlerinden sanat ve halk müziği dalında 25’in üzerinde bestesi bulunmaktadır. Ankara’da ikamet eden Şair Murat DUMAN, İLESAM üyesi ve SAKÜDER’in kurucu üyelerindendir.

DOĞUM GÜNÜM

Yıl bin dokuz yüz elli beş,
Doğum günüm, on beş şubat,
Anam babam, sekiz kardeş
Ben Babamın serabıyım…

Ezan ile konmuş adım,
Sevgi benim gönül yâdım,
Hakkın aşkı, ağız tadım,
Ben aşkın şarabıyım…

İlim Yozgat, olmaz doyum,
İlçem hamam, sıcak suyum,
Yeşili bol, kürkçü köyüm,
Ben köyümün marabıyım…

Gerçek dosta saygı, işim,
Namertlere sırt dönmüşüm,
Ben dostluğu can bilmişim,
Ben dostluğun harabıyım…

Murat, özden hakka teslim,
Hak adalet, benim aslım,
Oğuzlardan gelir neslim,
Ben neslimin turabıyım…          Murat DUMAN 14.03.2006 ANKARA

VEDAT FİDANBOY: 1944 yılında Kırşehir’de doğdu. Kırşehir Lisesi mezunudur. Erzurum Nene Hatun Öğretmen Okulunu dışarıdan bitirerek öğretmen oldu. 1968 yılında öğretmenlikten ayrılarak Ankara’ya yerleşti. Çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalıştı. Sefil Savaşçılar, Sevda Ayları, A’dan Öncesi, Mabet, Kardelensin Kalpte Açtın, Küçük Dünyamdaki Büyük Aşklarım adlı altı şiir kitabı yayımladı. Şiirleri, otuzun üzerinde dergi ve yirminin üzerinde antolojide yayımlandı. İhsan IŞIK’ın hazırladığı 3 ciltlik “Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi” ile 10 ciltlik “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi”nde yer aldı. İki yüzü aşkın şiiri, otuzun üzerinde çok değerli bestekârlarımız tarafından TSM’nın 44 değişik makamında bestelenmiştir. Bunlardan 38 tanesi TRT Türk Sanat Müziği Repertuarına girmiştir. Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV), İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), Dünya Söz Akademisi Derneği (DÜSA) üyesidir. 2006 yılında İLESAM’ın yönetim kurulu üyeliğine seçilen şair, aynı yıl bu görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır. Sanat ve Sanatkârlar Topluluğu Kültür Derneği’nin (SAKÜDER) kurucu üyesidir.

ÂŞIK YAKUP TEMEL: 13.05.1958 yılında Erzurum ili Horasan ilçesi Çamurlu köyünde doğdu. İlkokulu Ankara’da okudu. 12-13 yaşında Köprüköy’e bağlı Yağan beldesinde Aşık Ahmet Fermani ile tanıştı. Askere gidene kadar Âşık Ahmet Fermani’ye çıraklık yaptı. Bu süre zarfında usta malı türkülerin yanı sıra, doğaçlama, atışma, lebdeğmez (dudakdeğmez), güzelleme, methiye, nasihat ve taşlama gibi birçok dalda sanatını geliştirdi. Bu arada diğer usta Âşıklardan Murat Çobanoğlu, Reyhani, İhsani, Sümmanioğlu İlhami, Aşık Sefer Firgani gibi çağın büyük ozanlarıyla birlikte programları oldu. Bir kamu kurumunda görev yaparken gözlerinin aniden rahatsızlanması sonucu iki gözünü de kaybetti ve malulen emekli oldu. Ama âşıklık sanatına yeniden büyük bir aşk ile devam etti. Aşıklığın çeşitli dallarında 100’ün üzerinde ödülü olan Sayın Temeli, Türk halk edebiyatında ilk defa kaynağı ve yazarı belli olan cinaslı mani ve manilerden oluşan 2950 kıtadan mütevellit alfabetik sıraya göre yazılmış ve cinaslı şiirlerden oluşan bir eser hazırlamıştır. Yine sevdaya ilişkin taşlama, güzelleme, methiye, naat, mersiye, nasihat ve atışmalardan oluşan yayınlanmaya hazır bir şiir kitabı ile Osmanlının son dönemini, Sarıkamış harekâtını ve o sırada Ermenilerce Türklere yapılan zulümleri anlatan İç Anadolu’ya ve diğer bölgelere kapsamlı Türk göçünü anlatan; “Aydınlıktan Karanlığa Anılar” adlı tarih kokan bir eseri bulunmaktadır.

2010 yılının son çeyreğinde Ankara’daki âşıklarla birleşerek Dünya Âşıklar Şairler Yazarlar Sanatçılar Yardımlaşma Kültür Eğitim Derneğini kurdu. 22 yıldır özel bir radyoda program yapmaktadır ve yine 5 yıl kadar da özel TV kanallarında âşıklar programı hazırlayıp sunmuştur.

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: