Twitter Facebook Linkedin Youtube

KUZEY KORE, ABD’Yİ KORKUTMUŞ!

The_Interview_2014_posterSony’nin yapımcılığını üstlendiği Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a suikasti konu alan “The Interview” (Röportaj) adlı komedi filminin ABD’deki gösterimi, ardı arkası kesilmeyen siber saldırılar ve tehditlerin ardından iptal edildi.

Sony’ye siber saldır düzenleyenler, “The Interview” sinemada gösterime girerse, 11 Eylül benzeri bir saldırı yapacakları tehdidinde bulundular. “Dünya korku dolu olacak” mesajı yollayan grup, izleyicilere de; “11 Eylül 2001’i hatırlayın, filme giderseniz başınıza gelecekler benzer olacak. Başınıza ne gelirse nedeni aç gözlü Sony firmasıdır” mesajı yolladılar.

Filmin galasına katılacak kişiler de tehdit edildi. Oyuncular, film hakkında basın açıklaması yapmayacaklarını duyurdular. Siber saldırı düzenleyen grup, saldırılar sonucu elde ettiği Sony filmlerinin bütçesini, üst yöneticilerin maaş bilgilerini, çalışanların tıbbi kayıtlarını, sosyal güvenlik numaralarını ve hatta henüz vizyona girmemiş beş filmin senaryosunu internette yayınladı.

Saldırılar ve tehditler üzerine Sony’nin, filmin gösterime girmesini iptal etme kararı, ABD’de başta ABD Başkanı olmak üzere pekçok kişinin tepkisini çekti.

ABD Başkanı Barack Obama, “Sony keşke önce benimle konuşsaydı, bu yola girmemeleri gerektiğini söylerdim” diyerek, başkalarının, diktatörlerin ABD’ye sansür uygulayabilmesine izin vermemek gerektiğini kaydetti. Obama ayrıca, Sony’ye siber saldırı nedeniyle Kuzey Kore’ye karşı “orantılı ve zamanını kendilerinin belirleyeceği” bir yanıt vereceklerini de sözlerine ekledi.

ABD Temsilciler Meclisi’nin eski başkanı Newt Gindrich, Sony’nin kararı ile ABD’nin ilk siber savaş yenilgisini aldığını söyledi.

Hollywood’un bazı önemli isimleri de Sony’nin kararını “korkaklık” olarak değerlendirdi.

Komedyen David Williams, Twitter hesabından kararı şu sözlerle eleştirdi: “Bugün Sony Pictures’ın, kendi halkını öldüren zalim bir diktatörün baskılarına boyun eğdiği, üzücü bir gün.”

Bir diğer ünlü komedyen Ben Stiller da bu durumu “ifade özgürlüğüne bir tehdit” olarak yorumladı.

ABD: Tehditler Kuzey Kore’den

Kuzey Kore, şu ana kadar yapılan siber saldırıları ve tehditleri üstlenmese de, eylemleri “doğru bulduğunu” açıklamıştı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ise, Sony firmasına yapılan siber saldırının arkasında Kuzey Kore’nin olduğunun belirlendiğini bildirdi.

FBI tarafından yapılan açıklamada, “Soruşturmanın sonucu olarak ve ABD yönetiminin ilgili birimleriyle yakın işbirliğinin neticesinde şimdi FBI, bu eylemlerden Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip” ifadesi kullanıldı.

Kaynak: BBC Türkçe

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: