Site icon Sahipkıran Stratejik Araştırma Merkezi – SASAM

85 MİLYONUN KİMLİK BİLGİLERİ ÇALINDIYSA HANGİ TEDBİRLER ALINMALI?

Free Web Turkey tarafından yayımlanan haberdeSorgu Paneli isimli bir web sitesinde Türkiye’de yaşayan bireylerin kimlik bilgileri, adresleri, telefon numaraları ve banka hesap bilgileri gibi kritik kişisel verilerin paylaşıldığı iddia edildi. Bu olay, kişisel verilerin yasadışı yollarla elde edilip satıldığına dair endişeleri artırdı ve hem bireyler hem de devlet kurumları için büyük bir güvenlik ihlali olarak değerlendirildi.

Bu tür veri sızıntıları, genellikle yasadışı yollarla elde edilen veri tabanlarının kötü amaçlı web sitelerinde paylaşılmasıyla gerçekleşiyor. Türkiye’de 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) yürürlükte olmasına rağmen, bu tarz olaylar kişisel verilerin korunması konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğini gösteriyor.

Bilgisayar korsanlarının ele geçirdiği bu verilerin; ‘Yenilenmiş TC,’ ‘Adres,’ ‘GSM,’ ‘101m’ ve ‘GSM’ isimli beş farklı Google Drive dosyasında toplandığı söylenilmişti. Bu bilgiler sadece Google Drive dosyasında yok. Bu verilere erişmiş olan kişiler, Discord adı verilen Amerikan anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformunda BTK tarafından takip edilemez sunuculara yükledikleri Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına ait kimlik bilgilerini sorgulamaları için özel bağlantı linkleriyle haftalık 100 TL gibi ücretler karşılığında size bir kullanıcı ve şifre vererek satışa çıkarıyor. Discord platformu, genellikle bilgisayar oyuncularının buluştuğu oyuncu gruplarının sohbet gruplarını kurdukları bir platform. Discord, dünya genelinde kullanıcı sayısı 150 milyon aktif kullanıcıyla mesajlaşma platformları arasında 7. sırada yer almaktadır. Discord’un Türkiye’den bağlantı yapan 2023 verilerine göre yaklaşık 15 milyon kullanıcısı bulunmaktadır.

BBC’nin haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon kişinin kimlik verilerinin çalınıp çalınmadığı sorusuna, sızıntının pandemi döneminde yaşandığını söyleyerek yanıt verdi. Bakan Uraloğlu; “İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok” diye ekledi.

Olayın ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda, alınması gereken başlıca önlemler şunlar olabilir:

  1. Veri Güvenliği Politikalarının Güçlendirilmesi
  1. Siber Güvenlik Altyapısının Güçlendirilmesi
  1. Denetim ve Yaptırımların Arttırılması
  1. Farkındalık Kampanyaları
  1. Uluslararası İşbirliği
  1. Veri Sızıntılarına Anında Müdahale ve Duyuru Zorunluluğu

Bu önlemler, kişisel verilerin yasadışı yollarla ele geçirilmesinin önüne geçmek ve gelecekte olası sızıntıları önlemek için hayati önem taşır. Resmi kurumların bu konuda daha aktif ve hızlı hareket etmesi, toplumsal güvenliği sağlamak açısından kritiktir.

Mesut UYAR
SASAM Başkan Yardımcısı

Exit mobile version