İstanbul İktisat Kongresi, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) ile TASAM BGC tarafından “Geleceğin Ekonomisinde Türkiye ve Sosyal Ahlâk Kodu“ ana temasıyla 9-10 Aralık 2021 tarihinde toplamda 7 oturum olarak gerçekleştirildi. Kongrenin açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman ŞENSOY ve Eski Hazine Müsteşarı Mahfi EĞİLMEZ yaptı. Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) olarak kongreye merkezimizi temsilen SASAM uzmanı ve medya tanıtım sorumlumuz Umut Berhan ŞEN katıldı. Umut Berhan ŞEN kongrenin ikinci günü Küresel ve Bölgesel Ekonomilere Dair Makro Çalışmalar başlıklı, başkanlığını TASAM Direktörü ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin SELÇUK’un yaptığı 6. Oturumda, “Degişen Dünya Dinamikleri Kapsamında Ekonomik İstihbarat” başlıklı bir tebliğ sundu.
Ana teması “Geleceğin Ekonomisinde Türkiye ve Sosyal Ahlâk Kodu“ olarak belirlenen İstanbul İktisat Kongresinin alt temaları ise şu başlıklardan oluştu:
“Türk Uzmanların İktisat Yaklaşımları“, Sosyal Davranışlar ve Alternatif Modeller“, “Kapitalist Sistem ve Mülkiyet-Teknoloji İlişkisinin Geleceği“, “Yerel İktisat Anlayışının Otoriterleşme Eğilimine Olası Etkileri“, “Makro Politika: Siyasi-Ekonomik-Sektörel Hedeflerin Bütünlüğü“, “Türk Ekonomisinin İşleyişi: Emek-Ürün-Hizmet Piyasaları ve Refleks Mekanizmalar“, “Geleceğin İş Gücü, Güç ve Mülkiyet Dinamikleri“, “Eğitim, Güvenlik, Savunma, Sağlık, Gıda vb. Temel Sektörleri için Öngörüler“, “İstanbul Finans Merkezi’nin Geleceği ve Vizyonu“, “Büyüme Stratejisi, Finans, Sanayileşme“, “Sosyal Devlet ve Piyasa üzerine Öneriler“, “Küresel ve Bölgesel Ekonomilere dair Makro Çalışmalar“, “Değişen Dünya Dinamikleri ve Türkiye’nin İktisadî Politikaları“, “Uluslararası İktisat Yaklaşımı ve Politikalarına karşı Türkiye’nin Bağışıklık Sistemi“, “Türkiye’ye Özgü Disiplinler-arası İktisat Anlayışı ve Pratiğinin Bilimsel Temelleri“, “Devlet-Piyasa İlişkisi ve Sanayileşme Deneyimi Ekseninde Özgün Türk Kalkınma Modeli“, “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınmada Yeni Teknolojiler“, “Üretimde Verimlilik Artırıcı – Yönetimde Karar Alıcı Yapay Zekâ ve Robotik Teknoloji“, “Yapay Zekâ ve Robotik Kullanımı Kaynaklı Olası Sosyoekonomik Krizler ve Öneriler“, “Etkin Enerji Kullanımında Finans ve Üretici Sermaye Gerilimleri“, “Yenilenebilir Enerji – Fosil Enerji Üreticilerine Karşı: Jeopolitik Riskler ve Ekonomi“, “Yeni Teknolojilere En Çok İhtiyaç Duyulan Alanlar; Kısa ve Orta Vadeli Öngörüler“, “Küresel ve Bölgesel Kalkınmada Sosyal Ahlak ve Ekonominin Rolü“, “Krizlerle Başa Çıkmada Sosyal Ahlak Kodu“, “Modern Batı Medeniyeti ve Türk Medeniyetinin Ekonomi Kodları“, “Japonya İş Organizasyonunun Kültürel Temelleri“, “Çin Ekonomik Kalkınmasında Sosyal Etik ve Taoizm“, “Türk Ekonomi Sisteminde Sosyal Ahlak Kodu Perspektifleri“, “Teknolojinin Evrensel Tehdidine Yerel/Millî Ahlak Kodu ile Çözüm Üretmek“, “Kültürel Mirasın Süreklilik/Değişim Açısından İktisada Etkisi“, “Küresel Sağlık Tehditlerine Karşı Yerel Dayanışma Ahlakı – Evrensel İşbirliği Etiği“.