Twitter Facebook Linkedin Youtube

İRAN’DA İBRAHİM REİSİ DÖNEMİ VE GÜNEY AZERBAYCAN ETKENİ ÇALIŞTAYIMIZ GERÇEKLEŞTİ

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Güney Azerbaycan Milli Direniş Teşkilatı Türkiye Temsilcisi Macit Araz’ın asıl konuşmacı olduğu “İran’da İbrahim Reisi Dönemi ve Güney Azerbaycan Etkeni” konulu çalıştaya ev sahipliği yaptı. Programda Türkiye’den sonra en çok Türk nüfusunun bulunduğu ve yüzyıllar boyunca Türkler tarafından yönetilen İran’ın bugünkü rejimin elinde geldiği nokta etraflıca değerlendirildi.

Anti-demokratik ve göstermelik bir seçimle göreve adeta atanan, Reisi’nin eğitimi ve müktesebatı ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Geçmişi karanlık idam ve infazların gölgesindeki şaibeli adaylık sürecinde Reisi’nin gerçek rakiplerinin dini lider Hamaney tarafından devre dışı bırakıldığı ifade edildi. Seçimlere katılım oranının son derece düşük olmasının rejime duyulan güvenin temelden sarsıldığının ve desteğin yüzde on beşlere düştüğünün bir işareti olarak okunması gerektiği belirtildi. İran’ın ağır ekonomik bunalım altında her gün yeni krizlerle yüzleştiği ve bunun geniş halk kitlelerinde büyük memnuniyetsizliklere yol açtığı ifade edildi.

Toplantıda İran Türkleri’nin hak ettiği güce sahip olacağı bir sistem tesis edilmedikçe mevcut yönetimin sürdürülebilir olmadığı vurgulandı. Fars şövenizminin Türk düşmanlığı üzerine kurulu olduğu, şiilik inancının bölgede güç tesisine yönelik siyasal bir araca dönüştürüldüğü tespitleri yapıldı.

Konunun ulusal ve uluslararası kamuoyunda canlı tutulmasına yönelik SASAM ev sahipliğinde müteakip proje, toplantı ve yayınlar yapılması kararlaştırıldı. Soru, cevap, katkı ve yorumların ardından toplantı sona erdi. Paylaştığı değerli bilgiler için Sayın Macit Araz’a ve bütün katılımcılara teşekkür ederiz.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: