Twitter Facebook Linkedin Youtube

‘ORTA ASYA DEVLET BAŞKANLARI ONUR MADALYASI’ TACİKİSTAN CUMHURBAŞKANI EMOMALİ RAHMON’A VERİLDİ

Orta Asya ülkeleri Devlet Başkanları 3. istişare Toplantısı 6 Ağustos’ta Türkmenistan’ın Avaza bölgesinde gerçekleştirdi.

Toplantıya Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.

Toplantıda Orta Asya ülkeleri arasındaki siyasi, ticari, ekonomik, ulaştırma, lojistik, kültürel ve diğer alanlardaki iş birliğinin yanı sıra bölgesel güvenlik ve Afganistan’daki durumun çözümüne ilişkin konular detaylı olarak ele alındı.

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emmali Rahmon yaptığı konuşmada, “Ticaret, endüstriyel üretim, dijital ekonomi, inovasyon ve modern teknoloji, turizm ve gıda güvenliği, ulaşım ve enerji güvenliği alanlarında yakın işbirliğine Tacikistan her zaman hazırdır” diyerek mevcut bağlamda, öncelikli alanlarda işbirliğini teşvik etmek için yeni ve etkili önlemlerin geliştirilmesine ciddi önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon bir dizi yararlı önlem önerdi ve sanayi, enerji, ulaşım ve iletişim dahil olmak üzere ticari ve ekonomik işbirliğini daha da genişletme, turizm dahil kültürel ve insani bağları güçlendirme, uluslararası işbirliğini genişletme ihtiyacını vurguladı. Özellikle, nüfusun sıhhi ve epidemiyolojik refahının sağlanması gereğini ve güvenlik tehditlerine karşı ortak mücadelede Оrta Asya ülkelerinin güvenlik kurumları arasında yakın işbirliğinin gerekliliğini vurguladı.

Emomali Rahmon yaptığı konuşmada, mevcut durumda terör, aşırıcılık, radikalizm, uyuşturucu kaçakçılığı, siber suçlar ve ulusötesi organize suçlarla mücadelede Orta Asya ülkelerinin işbirliğinin acil önlemler gerektirdiğini kaydetti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahman Afganistan meselesinin bölge için büyük önem taşıdığını kaydederek, “Son aylarda yaşanan olaylar, özellikle ABD birliklerinin ve müttefiklerinin Afganistan’dan çekilmesi, bu ülkedeki askeri-politik durumu keskin bir şekilde gerginleştirdi.” diye konuştu.

Tacik lideri, günümüzde Afganistan’ın Tacikistan ile sınırının tamamının Taliban kontrolüne geçtiğini belirterek, Tacik sınırları yakınında çeşitli grupların birikmesinin endişe verici olduğunu, bu durumu dikkate alarak sınır korumasını güçlendirmek için ek önlemler aldıklarını kaydetti. Emomali Rahman, “Afganistan’ın barışçıl ve müreffeh bir devlet olarak kurulmasını destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Tacikistan Cumhurbaşkanı, bölgedeki ticaretin, ekonominin, yatırımın, tarımın, çeşitli endüstrilerin, ulaşım ve iletişim altyapısının geliştirilmesinin, su kaynaklarının rasyonel ve verimli kullanımının Orta Asya ülkeleri arasındaki önemli işbirliği alanları olduğunu kaydetti.

Emomali Rahmon konuşması sırasında Orta Asya devlet başkanlarının dikkatini iklim değişikliği, buzulların erimesi, afet riskinin azaltılması ve koronavirüs pandemisinin etkisi gibi küresel sorunları ele almaya çekti.

Tacikistan 2020’den itibaren üç yıl boyunca Uluslararası Aral Denizi Kurtarma Fonu’na başkanlık yapacak ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon bu fona liderlik edecek.

Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısının ardından mutabakat belgeleri kabul edildi.

Orta Asya Devlet Başkanları Zirvesine ev sahipliği yapan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından, dostane ilişkilerin ve iyi komşuluğun, Orta Asya devletlerinin karşılıklı anlayış ve işbirliğinin geliştirilmesinde, bölgede barış ve güvenliğin güçlendirilmesinde, ortak çıkarların geliştirilmesinde değerli hizmetlerinden dolayı birinci ‘Orta Asya Devlet Başkanları Onur Madalyası’ Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’a resmi bir törenle Orta Asya devlet başkanlarının huzurunda takdim edildi.

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorumlar (1)

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: