Twitter Facebook Linkedin Youtube

FRANSA-RUSYA İLİŞKİLERİNDE NAVALNIY ÇATLAĞI

France 2 televizyon kanalına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, haftalardır açlık grevinde olan tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın durumuna ilişkin olarak, Navalnıy’ın ölmesi halinde Avrupa Birliği’nin Vladimir Putin ve Rus otoriteleri sorumlu tutacağını ve yeni yaptırımlar empoze edileceğini,[1] Rusya’nın Ukrayna’ya karşı askeri harekat yapma arzusu olduğunu düşünmediğini, ancak sınırda asker bulundurmasının kaza riski oluşturduğunu belirtti. “Rusya’da üçlü bir sürüklenmenin içindeyiz: Navalnıy’a acımasızlık, Ukrayna’ya karşı askeri sindirme ve Avrupa demokrasilerimize yönelik sürüklenen müdahale.” şeklinde konuştu.

Tam da Putin’in Batı’yı Rusya’nın “kırmızı çizgilerini” geçmemesi konusunda uyardığı, Moskova’nın her türlü provokasyona çabuk ve sert tepki vereceğini ve sorumluların bundan pişmanlık duyacağını[2] söylediği günün bir gün sonrasında bu açıklamayı yapan bakan, Fransız-Rus (daha doğrusu Avrupa-Rus) ilişkilerinde gerginliğe neden olan üç noktaya parmak basmış oldu.

Ukrayna’nın, gerek doğu sınırında gerekse de 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’da Rus birliklerinin bulunması nedeniyle Moskova ile arasındaki açmazda uluslararası desteği güçlendirmeye çalıştığı bugünlerde meydana gelen bu söz düellosundan sonra ne olacağını kestirmek çok zor değil.

Fransa’nın, bu olup bitenler karşısında sözlü vaatler ve kınamalar dışında çok da fazla kuvvet çarpanı etkisi yaratmayacağını gözlemlemek olasıdır. Nitekim Fransa, Rusya’nın mevcut askeri yığınağına ve Navalnıy’ın tutuklanmasına karşı gerçekten ağır yaptırımlar uygulamaktan kaçınmıştır. Ancak Navalnıy’ın ölümü halinde ağır yaptırımlar uygulanacağını ima etmiştir.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı resmen savaş ilan etme olasılığının mevcut konjoktürde düşük olduğunu, ama “küçük yeşil adamların” ve Rusya’nın desteklediği ayrılıkçıların Ukrayna’nın doğusunda savaşmaya devam edeceklerini, Rus hibrit savaş yöntemlerinin Ukrayna’yı zorlayacağını değerlendirebiliriz.

Gökçe HUBAR – SASAM Uzmanı


[1]https://twitter.com/infofrance2/status/1385128228067622913?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1385128228067622913%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=

[2] https://www.reuters.com/world/europe/navalny-supporters-seek-drown-out-putin-speech-with-mass-protests-2021-04-20/

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: