İran Meclis Araştırma Merkezi, bu yıl ülkede doğan her çocuğun en az 8 milyon İran Tümeni kamu borcu ile doğacağını gösteriyor. Meclis Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, borçlanmalarla bile İran’ın gelecek yıl bütçesinin yarısı hala formalitedir ve gerçekleşmeyecektir. Meclis Araştırma Merkezi’nin resmi web sitesinde çarşamba günü yayınlanan 51 sayfalık raporda, “Bütçenin dengesi, yalnızca büyük ölçüde kağıt üzerinde yapılır ve bütçe uygulama sürecinde önemli bir eksiklikle karşı karşıya kalacaktır.” ifadesine yer verildi.
Raporda, hükümetin bütçeyi dengeleme çabalarının büyük ölçüde tahvil ihracı veya Ulusal Kalkınma Fonu aracılığıyla borçlanma ile sınırlı olduğu belirtiliyor.
Raporda, hükümetin bütçe eksikliğini önlemek için birkaç yolu var; bunlardan biri merkez bankasından borç almak (para basmak) ve ortaya çıkan ciddi enflasyonu kabul etmek veya siyasi bir pazarlığa girmek (ABD ile yaptırımların boykotunu kaldırmak için müzakere etmek).
Gelecek yıl için hükümet meclise 1 katrilyon 998 trilyon(1.998.000.000.000.000) İran Tümeni, hükümetin genel bütçesi ise 484 trilyon(484.000.000.000.000) İran Tümeni olarak sunulmuştur.
Bu bütçe günde bir milyon varil petrol ihraç edilmesini sağlıyor halbuki İran’ın mevcut petrol ihracatı yaklaşık 300.000 varildir.
İran Bütçe Teşkilatının sözcüsü Mojgan Hanlu, geçtiğimiz yılın bütçesinde bir milyon varil petrol ihracatı için umutlu olduğunu söyledi.
Ayrıca, hükümetin taşınır ve taşınmaz mallarının (özelleştirilmesi) satışı %1000’den fazla artarak 49.500 milyar İran Tümenine yükselmiştir.
IMF (Uluslararası Para Fonu), gelecek yıl bütçe açığını, ülkenin GSYİH’nin(Gayri safi yurt içi hasılanın) %8,1 (yaklaşık 37 milyar dolar) olacağını öngörüyor.
Kaynaklar: İran Parlamento Araştırma Merkezi, IMF