Türkiye’nin ilk İnsansız Hava Aracı (İHA) serüveni 2007 yılında İsrail’den bin bir güçlükle aldığımız Heronlarla başladı. Bize şaşılacak fiyatlara satılan bu İHA’lardan pek bir fayda görmedik. Durmadan arıza yapıyorlardı ve onarım için İsrail’e gönderdiğimiz İHA’lar bir türlü ülkemize geri dönmüyordu Üstelik aldığımız bu İHA’ların pilotları dahi Türk değildi. İstihbaratın bu kadar önemli olduğu bir pozisyonda yabancı bir devletin pilotlarıyla operasyon yapılmaya çalışılıyordu.
İHA meselesi artık Türkiye için büyük bir sorun haline gelmeye başladı ve yerli İHA’yı yapmak için çalışmalara başlandı. Büyük zorluklarla, bir takım şer odaklarının engellemelerine rağmen Türkiye İHA yapmayı başardı. İHA üretmekle kalmayıp Ukrayna ve Katar’a sattık. 2007 de mini İHA, ardından 2009 yılında Bayraktar TB-1 üretildi. Bayraktar TB-1 sınıfındaki en iyi İHA’lardan birisiydi. Havada kalma süresi olsun, koordineli çalışma olsun, tam otonom olarak taksi yapma, kalkış yapma ve iniş yapma gibi birçok yönüyle sınıfında göz doldurmayı başarıyordu.
2010 yılında TAİ’nin ürettiği Anka ile yola devam ettik. Bu araçlarda yine Bayraktar TB-1 gibi benzer özelliklerle göze çarpmayı başarıyordu. Yani anlayacağımız biz istedikten ve çalıştıktan sonra başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Bu kadar kısa bir zamanda sınıfında en iyileri üreten Türkiye İHA ürettiğinde dünyada sadece beş ülke İHA üretebiliyordu. Türkiye kısa zamanda bu ülkelerin arasına girmeyi başardı.
2014 yılında Bayraktar TB-2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) üretimi başarıldı. SİHA’nın ülkemiz açısından önemi o kadar yüksekti ki sadece gözetlemekle kalmıyor emir verildiği durumlarda bombardıman da yapabiliyordu. Bu bize terörle mücadelede ve Ege’de çok büyük kazanımlar sağladı. Örneğin; kaldırdığımız bir İHA için Yunanistan maliyeti yüksek olan F-16 kaldırmak zorunda kalıyor bu da bize taktiksel bir üstünlük sağlıyor. Böylelikle maliyeti yüksek olan savaş uçaklarımızın görev yükünü büyük bir oranda azaltarak, bize hem ekonomik hem de taktiksel olarak büyük kazanımlar sağladı. Bunu sınır dışı terör operasyonlarında da gördük.
Gelinen noktada söylenebilir ki; Türkiye dünyada İHA’ları bu kadar etkili şekilde kullanan devletler arasında belki de en önde gelmektedir. Bütün İHA’ların koordineli çalışması ve sahada çatışmaya giren kara unsurlarının İHA’ya adapte olmaları Türkiye’nin bu yönde ne kadar geliştiğinin bir diğer göstergesidir.
TAİ ve Baykar firmasının son teknoloji İHA, SİHA ve TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) üretimleri hayranlık uyandıran bir noktaya gelmiştir. 20 Mart 2019 da ilk uçuşunu yapan Aksungur ve 6 Aralık 2019 da ilk uçuşunu yapan Akıncı birer dev İHA olarak tanımlanabilir. Bunlar milli savaş uçağının öncüleri olacaktır. Bu araçlar Türkiye’nin bir güç göstergesi yapacak kadar bu konuda ilerlediğinin kanıtıdır. Türkiye düşmanlarının İHA ve SİHA’lardan rahatsız olmaları boşuna değildir. Bu kutlu yolda bu yazı vasıtasıyla ben de bu projelerde emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım.
Furkan BAYRAK – Saint Petersburg Mining Üniversitesi
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız
_______________________________________________________________
KAYNAKÇA:
– https://www.baykarsavunma.com