ABD’nin İran`a karşı yaptırımları ve İran’daki ekonomik güç sisteminin bozulmasının sonuçları bölgede hissediliyor. Mezhepçi aşırılık yanlılarının rejim eliyle baskıları ve benzeri görülmemiş ekonomik sorunlar nedeniyle İran’da kötüleşen yaşam koşulları, İran’ın müreffeh sınıfının da komşu memleket Türkiye’ye her zamankinden daha fazla sığınmasına sebep oluyor.
Sunday Times English dergisine göre, 2019 yılında en az 30.000 İranlı komşu ülke Türkiye’ye kaçtı. Bu grubun büyük bölümü, eğitimli ve laiklik yanlısı girişimcilerden oluşuyor. Bunlar Türkiye’yi katı İslam hukukundan kurtulmanın yanı sıra yatırım için uygun bir yer olarak görüyor.
Üç yıl önce Türkiye’ye göç eden göçmenlerden biri olan Meryem, bu ülkedeki yaşamı şöyle tanımlamaktadır: “İran’da yaşamak artık imkânsız. Ekonomik durum kötü ve protestoların bastırılması da derin korkulara neden oluyor. Annemden günlerdir haber alamadım.”
Birçok varlıklı İranlı, 250.000 dolarlık bir yatırımla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı elde etmenin mümkün olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının diğer ülkelere göre daha kolay elde edebileceğini öngörüyor. İranlılar sadece 2019 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’de 3.000 konut satın almışlar ki 2018 yılına göre aldıkları miktar iki katına çıktı.
Bir Türk avukat: “İranlıların istikrarlı bir ülkesi yok ve bu yüzden Türkiye’ye geliyorlar. Burada kendilerini rahat hissediyorlar, alkol içebiliyor ve istediklerini giyebiliyorlar.” dedi. Uluslararası Kriz Grubu’nun kıdemli analisti Ali Vaezi’ye göre, gençliğin İran’dan kovulmasına yol açan birçok faktör var. “Herhangi bir muhalife müsamaha gösterilmemesi, parlak bir gelecek yaratmak için hiçbir fırsatın olmaması ve hükümetin reform yapamaması İran’da çaresizliğin yayılmasına yol açtı. İran hükümeti, halkın taleplerine cevap vermek yerine yabancı düşmanları suçlamayı tercih ediyor” dedi.
Tercüme: SASAM İran Masası