Twitter Facebook Linkedin Youtube

DANIŞMANLIK, LOBİCİLİK VE STRATEJİ

Behnaz AKINCI

Strateji Nedir, Nasıl Oluşturulur?’ başlıklı bir önceki yazımda, stratejiye giriş niteliğinde temel bir çalışma yapmaya çalışmış; stratejinin unsurlarını ve bir stratejik belgenin nasıl ortaya konacağını açıklamaya çalışmıştım. Ayrıca yazımda Nash Dengesine de yer vermiştim.

“Bir stratejistin mutlaka bilmesi gereken alanların başında; Oyun Teorisi, satranç analizi, matematik ve Öklid Geometrisi gelmelidir” diye de eklemiştim. Bu liste daha da uzatılabilir elbette. Ancak bütün bunların yanı sıra, strateji oluştururken en önemli hususlardan birinin de  yapılan ve hesaplanan adımların bilgiye dayalı olması gerektiğini de unutmamak gerekir.

Bu yazımızın konusu da danışmanlık-lobicilik ve bu bağlamda ele alacağımız strateji oluşturma konularıdır.

Danışmanlık kavramına geçmeden ve lobiciliği açıklamadan evvel, öncelikle bütün bu kavramların hayata geçirilmesi noktasında adeta altyapı niteliğinde olan “network”, yani “işe yarar ağ” kavramanı iyi bilmemiz gerekir.

Network ve Networking kavramı, işe yarar ağ olarak çevrilebilir. Örneğin bir şehirde yatırım yapacaksanız, eğer bu şehirdeki eğilimleri, fiyat dengesini, semtten semte insanların alım güçlerini ve eğilimlerini network sayesinde bilebilirsiniz. Network, yaratabileceğiniz, oluşturabileceğiniz bir ağdır. Sanal, gerçek veya kişiler üzerinden edindiğiniz bağlantıların birleştirilmesi ile işe yarar sonuç elde edebilmenizdir.[1]

Danışmanlık ise ihtiyacınız olan alanlarda, risk ve fayda analizi yaparak; güçlü ve zayıf yönlerinizi ortaya koyarak; analiz ve bilgiler eşliğinde sizlere tavsiyeler verip, stratejik belgenizi oluşturup, sizlere ihtiyacınız olan hizmetleri en uygun şekilde yerine getirecek firma ve kişilere yönlendirecek olan profesyonel alandır.[2]

Danışmanlık şirketleri, bu networkü sizler için profesyonel çevrelerin güçlü verileri ile elde edebilirler. Bir danışmanlık şirketi, size network yaratır. Bu networkü en doğru şekilde kullanabilmeniz için gereken tavsiyeleri ortaya koyar. Fırsatları okur ve size gösterir. Risk ve tehdit analizi yapıp bu risk ve tehditlerden en iyi şekilde ve en az zararla etkilenmeniz için yolları gösterir. Güçlü ve zayıf yönlerinize odaklanır. Bu yönleri daha da iyi duruma getirmek ve uygun koşullarda işleyebilmek için size tavsiyeler sunar.

Bir danışmanlık veya strateji şirketinin, bir akil kişiden en önemli farkı, bütün bu saydıklarımızda bilimsel ve gerçek verileri kullanıp işlemesidir. Danışmanlık şirketleri “analiz” yapar. Yani araştırmadan öteye geçip verileri işleyebilir. Bilimsel metodlar eşliğinde işlenen verileri tecrübeler ile yoğurup uygun network ağı ile sizlere sunabilir.

Danışmanlık şirketi, yönetim danışmanlığı, idare danışmanlığı, uluslararası ağ yönetim danışmanlığı, proje danışmanlığı, satış ve pazarlama danışmanlığı gibi pek çok alanda hizmet veya eğitim verebilir. Ancak danışmanlık şirketleri için belli bir alanda uzmanlaşılması en doğru olanıdır.

Bir danışmanlık şirketinde mutlaka iyi bir stratejist, iyi bir Ar-Ge uzmanı, dünyadaki teknik gelişmelere hakim iyi bir teknoloji uzmanı, proje yazım tekniklerine hakim bir proje yazarı, işletme ve iktisat uzmanı, internet ve bilgisayar dünyasını iyi anlayan uzmanlar, sosyal psikoloji uzmanı, özel ve kamu hukuk uzmanları ile mutlaka farklı alanlarda sürekli çalışmalar yapan uzmanlar bulunmalıdır.

SWOT analizini iyi yapabilen uzmanlar, Nash dengesi ile Oyun Teorisine hakim ve oyun kurgulayabilecek uzmanlar, sosyal psikolojiye veya sosyolojiye ya da bu anlamda kitlelerin davranışları üzerine kafa yorabilecek kalifiyede siyaset bilimi uzmanları,, bir danışmanlık şirketinin temeli sayılabilir.

Günümüzde sosyal medya veya internet dünyasındaki verileri işleyebilen ve bu sayede insanlara ulaşabilen bir uzmanlık sahası da bu anlamda değerlendirilmelidir.

Bunlarla birlikte danışmanlık şirketlerinde güçlü bağlantılara sahip lobicilerin bulunması da önemlidir.

Bütün bunlara ilaveten iyi bir danışmanlık şirketinin insanlara ulaşabilme potansiyeli de olmalıdır. Eğer bir danışmanlık şirketi, bünyesinde düşünce kuruluşu içeriyorsa ve her düşünceden, ilkeli ve akademik normlara uygun yayınları kabul edebiliyorsa, bu oldukça güçlü bir yön teşkil edecektir. Çünkü bu sayede hem sürekli veri ve düşünce üreten bir yapıya dönüşecek (think-tank yani düşünce tankı), hem siyaset-bürokrasi-işadamı-akademisyen-uzman ağına sahip olacak, hem de insanlara ulaşabilme yetisi güçlenecektir.

Burada lobicilik kavramını da açıklamakta fayda vardır:

Lobicilik; en öz tanımıyla bir kazanç karşılığında bir meselenin, medya, akademi, sivil toplum kuruluşları, siyaset ve diğer enstrümanlarla karar alıcıları ya da kamuoyunu ikna etme ve istenilen sonucu elde etme girişimleridir.

Lobicilik; bir tacirin, ticaretini etkileyen bir yasanın çıkması; bir grubun haklarının elde edilmesi; bir ürün hakkında çıkan iddiaların bertaraf edilmesi gibi geniş bir yelpazede oldukça etkin olan bir unsurdur.

Lobicilik; strateji, planlama, danışmanlık, propaganda, reklamcılık, network veya işe yarar ağ gibi konuları da içerir.

Ülkemizde fazlaca gelişmemiş olan bu alan, özellikle Birleşik Devletlerde fazlasıyla gelişmiştir. Pek çok lobici ve strateji şirketi, lobi hizmeti vermektedir. Ülkemiz adına da ABD’de çıkarlarımızı savunan lobiciler vardır. Bu noktada lobicileri, bir tarafın avukatı veya müzakerecisi olarak görmemek gerekir. Bir lobici, hem ülkesinin, hem de lobiciliğini yaptığı grubun haklarını savunur. Bir tarafın kazanacağı, bir tarafın kaybedeceği yüksek riskli bir oyunu, iki tarafın da kazanacağı şekliyle kurgular ve bunun için para alır.

Bütün bu kavramlar bir arada düşünüldüğünde, ortaya iyi bir danışmanlık şirketi çıkabilir. Bu anlamda Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezinin de SASAM DANIŞMANLIK isimli bir departmanı bulunmaktadır.

Behnaz AKINCI
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız
______________________________________

Dipnotlar:

1] http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/melodi-turkili/nedir-bu-networking-1669821

2]http://diamondvision.com.tr/danismanlik-hizmeti-nedir/

Kaynaklar

https://zay.com.tr/tr/hizmetler/siyasi-strateji-danismanligi-siyasi-ve-ekonomik-sistemik-riskler-analizi

http://swotanalizi.com/swot-analizi-nedir.asp

http://sapturkiye.net/sap-nedir-sapnin-acilimi-nedir/

https://odsdanismanlik.com/read/132/hakkimizda/danismanlik-hizmeti-nedir-.htmlhttps://www.progem.com.tr/hakkimizda_6.html

http://www.deltadan.com

Networking nedir, ne değildir?

Sahipkıran Akademi Hakkında

Sahipkıran AKADEMİ; üniversite öğrencilerine çalışmalarını yayınlayabilecekleri bir platform sağlamak ve öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak üzere, Merkezimiz çatısı altında yeni oluşturulmuş bir yapıdır. “Türkiye’nin geleceğinin mimarları, Sahipkıran’da buluşuyor!” sloganı ile gayretli ve üretken üniversitelileri, çalışmalarını bu platformda paylaşmaya ve SASAM’ın etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz. Sahipkıran AKADEMİ üyeliği, tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Üye olan öğrenciler, istedikleri zaman üyelikten çıkabilmektedirler. Üye olmak veya üyelikten çıkmak için bilgi@sahipkiran.org adresine, talebinize ilişkin e-posta göndermeniz yeterlidir. Talebiniz, en geç 3 iş günü içinde sonuçlandırılacaktır.

Yorumlar (2)

  1. […] sonraki yazımızda ise stratejinin altın kurallarını, tarihteki önemli şahsiyetlerin sözleri ile sizlere […]

  2. […] Sahipkıran Akademi olarak Türk Lobiciliği faaliyetlerinde bulunacağız. Bu bağlamda öncelikle lobicilik kavramını açıklamakta fayda […]

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: