Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği savunma atılımları artan seviyede devam ederken, bu alanda özel ve kamusal şirketlerin yanında basın yayım faaliyetleriyle katkıda bulunan medya organları ve sivil toplum kuruluşları da göze çarpmaktadır. Bunlardan birisi ise İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Savunma Teknolojileri Kulübü/SAVTEK’dir.
İTÜ-Süleyman Demirel Kültür Merkezi bünyesinde 19-20 Mart 2019 tarihlerinde düzenlenen Savunma Teknoloji Günleri-19 etkinliğine Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi Uluslararası Güvenlik Masası adına katılım gerçekleştirerek, etkinliği yerinde gözlemledik.
Savunma Sanayii Başkanlığı yetkililerinin gerçekleştirdikleri açılışla birlikte;
OTOKAR adına Askeri Araçlar Sistem Mühendisliği Direktörü Zafer Uysal,
HAVELSAN adına Proje yöneticisi Doğan Özdemir,
BITES adına CEO Uğur Coşkun,
PAVOTEK adına Genel Müdür Kutsal Anıl,
FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. Yetkilileri,
SSTEK adına İş Geliştirme Müdürü Abdulkadir Nişasta,
MMU Mühendislik adına Direktör Kılıç Ali Temiz,
STM Üretim Grup Lideri Ayşe Hümeyra Ünver,
ASELSAN adına Hava Radarları Mühendisliği Müdürü Mert Serkan,
TÜBİTAK-SAGE adına İş Geliştirme ve Strateji Uzmanı Alper Sueri,
MENATEK adına Teknik Satış Uzmanı Sercan Posacı,
C4 DEFENCE adına Silah Sistemleri ve Askeri Doktrin Uzmanı Sami Atalan ve
ROKETSAN yetkilileri
katılarak alanlarında görsel destekli sunumlar gerçekleştirdiler.
İlgi çekici bir katkı olarak ise konferans aralarında gerçekleştirilen çekilişler ile dinleyici konuklara telefon, tablet, drone, bluetooth hoparlör, powerbank, akıllı saat gibi teknolojik gereçler hediye edilerek belki de bu alanda bir ilk gerçekleştirilmiş oldu.
Sunumlar boyunca dinleyicilerin yoğun ilgisi gözlemlenirken ilginin genelde yapay zeka sistemleri ağırlıklı olduğu görüldü. Yapay zeka sistemleriyle ilgili soru ve uzmanların verdikleri cevaplardan Türkiye’nin bu alanda çalışmaları olduğu, ancak bu çalışmaların daha ileri seviyeye taşınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Savunma sistemleri etkinliği alanında ilgili katılımcıların bilgi seviyelerine katkı yapmalarının yanında mola süreçlerinde bu alanlarda çalışan ve okuyan kişilerin aralarındaki etkileşimler ile iş geliştirme ve proje ortaklığı gibi ilişkiler de gerçekleşmiş ve katılımcı-dinleyici olarak bütünüyle memnun kalınan bir etkinlik olmuştur.
Bu ve benzeri etkinliklerin artmasını umuyor ve SAVTEK’e başarılar diliyoruz.
Onur DİKMECİ – SASAM Uluslararası Güvenlik Masası Direktörü