Twitter Facebook Linkedin Youtube

BAZI GÖSTERGELER AÇISINDAN TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ KIYASLAMASI

Emre BÜYÜKBASMACI

TÜİK sitesinde yer alan güzel bir söz var ”İstatistik; geçmişi anlamanın, bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarıdır”.

Ben de bu yazımda Avrupa ülkeleri ile ülkemizi çoklu bakış açısıyla karşılaştırmak istedim. Bu yazı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve yurtdışında da yaşamış Türk ailelerin bilgileri referans alınarak hazırlanmıştır.

Konuya küresel rekabet endeksi sıralaması ile başlayalım. 2018 verilerine göre; ülkemiz dünya üzerinde kişi başına düşen 10.512,0 dolarlık gelirle 61. sırada yer almaktadır. Avrupalı ülkelerde ise bu durum bize göre çok daha iyidir. Kişi başına düşen gelir sıralamasında Almanya 3., Hollanda 6., İngiltere 8., Fransa 18., İspanya 26., İtalya 31. ve Yunanistan 57. sırada yer almaktadır. Ülkemiz, toplam 28 Avrupa Birliği ülkesi arasında sadece 68. sırada yer alan Hırvatistan’ın önünde yer almıştır. Ülkemiz, küresel rekabet endeksi sıralamasında genel olarak günden güne yükselmekte fakat bulunduğumuz sıralama açısından birkez daha her alanda daha fazla çalışmamız gerektiği ve çalışmalarımızın yeterli olmadığı gözler önüne serilmektedir.

Yaşam süresine göre ülkelerin sıralamasına bakıldığında; 2018 verilerine göre ülkemizdeki ortalama yaşam süresi 76 yıl, Almanya’da 81,2 yıl, İngiltere’de 81 yıl, Hollanda’da 82 yıl, Fransa’da 82,7 yıl, İtalya’da 83,2 yıl, İspanya’da 83,3 yıl olarak tespit edilmiştir. Ülkemiz bu sıralamada 28 Avrupa Birliği ülkesinden sadece Letonya, Litvanya ve Bulgaristan’ı geçebilmiştir. Bu tablonun oluşmasında sağlıklı beslenmeden, çevre kirliliğine kadar birçok değişkenin etkili olduğu, uzmanlarca ifade edilmektedir.

Uluslararası askeri güç verilerini toplayan Global Fire Power tarafından 2018 yılında yayınlanan sıralamada ise ülkemiz dünya üzerinde 8. sırada yer alarak 5. sırada yer alan Fransa ile 6. sırada yer alan İngiltere devletlerinin hemen ardında bulunmaktadır.

Şimdi de Avrupa’ya göç eden soydaşlarımızın bakış açısıyla Avrupa ile ülkemizi kıyaslayalım. Avrupa’da ve ülkemizde yaşamış bireylere ülkemizde fark ettikleri olumlu ve olumsuz yönleri sorduk. Verilen cevapları tablodan görebilirsiniz;

Bu tablo bize bazı ülkeler ile kısmi konularda bencmarking yapılabileceğini göstermektedir.

 

GÖÇMENLERİN İFADELERİ

(Avrupada gerçekleştirilenler)

SWOT ANALİZİ
 

1

Avrupada çiftçilere kırmızı mazot verilmekte bu normal mazotun yarı fiyatındadır. Devlet bu mazotu denetlemektedir Normal araçlarında bu mazotu kullanan bireylere ceza uygulanır. Ülkemizde bu uygulamanın gerçekleştirilmesi halinde tarım ve hayvancılık sektörünün canlanacağı tahmin edilmektedir.
 

2

Avrupada belirli yaşta olan araçlar trafikten men edilir. Uygulamanın (press) parası vatandaştan alınır. Bu uygulama ülkemizde gerçekleşmesi halinde, daha genç araçlar trafikte bulunacağı için ülkece yakıt daha tasarruflu kullanacak ve ülke ekonomisine olumlu etkileri olacağı tahmin edilebilir fakat bunu gerçekleştirebilmek için yerli araç markaları bulunması faydalı olabilir.
 

3

Avrupada araç park etmek daha düzenlidir. Her park yerinde makineler bulunur. Park ücretleri, bu makinelere atılır ve karşılığında belirli süre verilir. Bu uygulama ülkemizde olması halinde kazaları azaltacağı gibi İSPARK benzeri kurumlarda çalışanlar açısından istihdam sorunu ortaya çıkarabilir.
 

4

Avrupada çocuk sayısına göre destek verilmektedir. Düşük gelirli ailelere ise kira desteği verilmektedir. Bu uygulama istihdam açısından daha ciddi planlamalar gerektirmektedir. İnsanların devlet için değil, devletlerin insanlar için kurulduğu göz önünde bulundurulursa faydalı bir uygulama olabilir.
 

5

Avrupada pet şişelerin depozitosu vardır. Her alışveriş merkezinde makineler vardır. Pet şişe konulur ve depozito olarak ücreti geri alınır. Çevre açısından gerekli bir uygulama olarak görülebilir.
 

6

Avrupa’da vatandaşlar ev kiralamak istediğinde belediyeye başvurur ve akabinde belediye tarafından ev kiralanır. Bu durum, nüfus yoğunluğu olan kentlerde düzenli olarak yapılması halinde faydaları görülebilir. Gerekli altyapının olmaması nedeniyle ülkemizde birçok sıkıntıyı beraberinde getirebilir.
 

7

Avrupada vatandaşlar yaygın olarak bisikletle veya yürüyerek ihtiyaçlarını görürler. Bu uygulamayı teşvik etmek için birçok yerde bisiklet için ayrı yollar vardır. Her açıdan olumlu faydaları olacağı tahmin edilebilir.
 

8

Avrupada direk hastaneye gidilmez. Önce aile hekimine gidilir. Bireyler ancak sevk edilmesi halinde hastaneye gidebilir. İnsanlara vakit kaybı oluşturacağı için ülke genelinde olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.

 

Yunus Emre BÜYÜKBASMACI – emrebasmaci70@gmail.com
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız
____________________________________

KAYNAKÇA

http://www.tuik.gov.tr/ Erişim Tarihi 24/02/2019

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: