Saygıdeğer Sahipkıran AKADEMİ takipçileri,
İki haftalık periyotlarla hazırlamayı düşündüğümüz ve sizler için çeşitli haber ajanslarını, think tank kuruluşlarını incelediğimiz “Dünya Gündemine Bakış” bültenimizin ilk çalışmasını bitirdik. Sonraki çalışmalarımızda bültenimize sayısal verileri ve çeşitli istatistik bilgilerini de ekleyerek daha kapsamlı bir çalışmayı sizlerin istifadesine sunmayı düşünüyoruz.
Editör: Haldun Barış
Çevirmenler: Rıdvan Koca – Adem Kaya
_______________
BBC (Türkçe)
1) Irak’ta Kürt Cumhurbaşkanı Behram hükumet kurma yetkisini Şii İslamcı siyasetçi Abdül Mehdi’ye verdi. Beklentiler Irak’ın Şii etkisinden kurtulabileceği yönündeydi.
2) BBC’nin haberine göre Çin Aiyi Nehrine “Ayşe” ismini andırdığı gerekçesi ile Diannong ismini verdi.
3) BBC’nin haberine göre İran’da yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunan 3 kişi idam edildi. İran’ın yolsuzluklarla mücadele hususunda daha hassas davranıp ekonomik sıkıntıyı hafifletecek tedbirler açısından oldukça elzem.
DEUTSCHE WELLE (Türkçe)
1) ABD’de Yüksek Mahkeme üyeliğine seçilmesi planan Kavanaugh’un seçilmemesi için 650 hukuk profesörü imza topladı. Cinsel istismar suçlamaları olduğu için böyle bir makama getirilmemesi adına Senato’ya çağrıda bulunuldu.
2) Almanya; Türkiye ve Rusya’nın İdlib’de uzlaşmasını olumlu değerlendirdi ve yardıma hazırız dedi.
3) DW’nin haberine göre İtalya’nın borçları 2021 yılına kadar sadece %5 kadar düşebilecek. Yapılan genel yorumlar İtalya’nın ciddi bir krize girebileceği yönünde.
ABD’li Bazı Think Tanklerin Görüşleri (Çeviri)
1) Heritage Foundation’ından James Phillips’in “Nükleer anlaşmadan çekilen Birleşik Devletlerin İran Politikası” adlı makalesindeki tespitlerine göre Trump, Ortadoğu’yu İran’ın emperyal politikalarından korumak istiyor. ABD, AB’nin İran ile ticari ilişkilerinin bozulmasını da göze alarak bu konudaki tedbirlerini arttırıyor.
Phillips ABD’nin İran noktasında İslami yönetimin devrilmesi için muhalif bütün grupları ayırt etmeksizin desteklemesi gerektiğini savunuyor! Bunu da CIA aracılığıyla para kanalları üzerinden yapılması tavsiyesini veriyor! Phıllips bu noktada ABD’nin Polonya’daki komünistlere karşı mücadelesini örnek veriyor.
2) RAND Corporation’ından Antonia Ward’ın yazdığı “Ortadoğu’daki Terörizm’in Ekonomik Etkisini Neden Ölçmeliyiz?” adlı makalesine göre terörizm Avrupa’ya gelen turist sayısını etkiledi. AP’nin 2016 tarihli raporlarına dayandırdığı makalesinde Ward, ayrıca Avrupalılar’da ciddi bir korku ve endişe oluştuğu iddiasına yer verdi. Bu durumun Avrupa’ya maliyeti ise 180 Milyon Euro.
Bu makale bütün bölgelerde terörizmle mücadelenin ve istikrarın önemini açıkça ortaya koyuyor.
3) Brookings Instution’den Khaled Elgindy’nin “Post-Oslo Dönemi İçin 4 Ders” adlı makalesinde İsrail Filistin barışının sağlanması için İsrail’in aşırı güç kullanmasına sınır getirilmesi, Kudüs’ün ya bölünmesi ya da Filistin’e bırakılması, ABD’nin Filistin’in taleplerini görmesi gerektiğini, her iki taraf için de karşılıklı denetim mekanizması oluşturulması ve barış görüşmelerinin açık ve sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ediyor.
4) CFR’den Steven Cook’un makalesine göre ABD Yemen’de 15.000 sivil insanı öldürdü veya yaraladı. Cook ABD’nin tarafsız bir gözlemci olarak bakıldığında Yemen’de masum olmadığını ve Suudi Arabistan’a yönelik Yemen konusunun hızlı bitirilip İran meselesine geçilmesi konusunda baskı yaptığını belirtti.
Fars Haber Ajansı-(Türkçe)
1) Fars Haber Ajansının bildirdiğine göre İran Dışişleri Sözcüsü Kasımi, İran’ın nükleer anlaşmayla ilgili olarak AB, Rusya ve Çin ile birlikte müzakereleri ve anlaşmayı sürdürmek istediğini belirtti. Buna göre İran ABD’ye karşı AB-Çin-Rusya ittifakını sağlamaya çalışıyor. Bize göre buradaki kritik taraf İran ile ticari ilişkileri yüksek olan AB’nin alacağı karar!
2) Fars Haber Ajansının bir başlığı şöyle: “Lavrov: Suriye’ye S-300 teslimatı başladı.” Türkiye’nin de almayı planladığı S (S-400) serisi hava savunma füzelerinden Suriye de alıyor.
3) Fars Haber Ajansı Çin’in BM genel kurulundaki sözlerini aktardı: “Çin: Bercam Nükleer anlaşmasını korumalıyız dedi.”
ABD’nin Bercam’dan çekilmesi Dünya’nın geri kalanı tarafından tepkiyle karşılanıyor. ABD’nin arttırmayı düşündüğü yaptırımlar hususunda ise şirketlerin tutumu çok önemli olacak.
4) İran, ABD yaptırımına rağmen AB ile petrol anlaşmasının sonuna yaklaşıldığını belirtti. Fars Haber Ajansının haberine göre İran yaptırımlara rağmen petrol satışını arttırmaya devam edecek!
SANA- SURİYE HABER AJANSI (Türkçe)
1) Suriye’de “yeniden inşa et-4” ihtisas fuarı 2-6 Ekim tarihleri arasında Lazikiye’de olacak.
Suriye’nin bir bölümünde savaşlar devam ederken Şam yönetimi bir yandan da ülkeyi yeniden imar etme noktasında girişimlerde bulunuyor.
SANA’ya göre İtalya, Ermenistan, Ürdün, Brezilya, Sudan ve diğer ülkelerden katılımlar olacak.
2) SANA’nın haberine göre: Suriye Dışişleri Bakanı Muallim ABD’nin Suriye’deki varlığını gayri meşru olarak nitelendirdi. Muallim ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye komplo düzenlediğini de aktardı.
3) SANA 1 Ekim Çin Rönesansını ve Cumhuriyet Kuruluşunun 69. yılını Çin-Suriye dostluğuna vurgu yaparak duyurdu. SANA kriz zamanlarında Suriye’ye destek veren Çin ile Suriye’nin ekonomik ilişkilerinin de artacağını belirtti.
4) SANA’nın haberine göre, Kremlin sözcüsü Peskov’un açıklamasında Rusya’nın Suriye’deki yabancı güçlere bakışının net olduğu vurgulandı.
K24-(Türkçe)
1) K24 İran’ın Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonlara karşı ABD’nin tepkisini aktardı. ABD bu operasyonun sivil havacılık kurallarını ihlal etmek demek olduğunu belirtti.
2) K24 Diyarbakır’da Dicle Üniversitesinin geliştirdiği fıstık üretimini aktardı. Habere göre Diyarbakır’da Antep fıstığı üretimi başladı.
3) K24’ün haberine göre “Çin’li şirketlerin ABD’nin yaptırımlarına uyacağına dair sinyallerden dolayı petrol fiyatları son 4 yılın zirvesini gördü”.
4) K24’e göre KDP’nin Irak Cumhurbaşkanı adayı Fuad Hüseyin en güçlü aday ve siyasiler onu destekliyor!