İçişleri Bakanlığı, “PKK/KCK Terör Örgütünün Suriye Kolu: PYD-YPG” başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda incelenen konu başlıkları şu şekilde (Raporun tamamına pdf halinde ulaşmak için tıklayınız. İlk tıklamadan sonra açılan penceredeki linke tekrar tıklanması gerekmektedir);
PYD/YPG’nin ortaya çıkışı, raporda şu şekilde açıklanmakta;
PYD/YPG’NİN ORTAYA ÇIKIŞI
PKK terör örgütünün, Suriye’de sahip olduğu toplumsal taban ve örgütlülük terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın Suriye’de faaliyet göstermeye başladığı yıllara kadar uzanmaktadır.
1979’dan 1998’e kadar Suriye’yi bir üs olarak kullanan PKK terör örgütü, bu süre zarfında Suriye’nin kuzeyinde taban oluşturmuştur.
Türkiye ile Suriye arasında 22.10.1998’de yapılan Adana Mutabakatı ile Suriye Devleti’nin PKK’ya verdiği desteğin kesilmesi ve A.Öcalan’ın Suriye’den çıkarılması sonrasında terör örgütü etkinliğini artırma arayışına girmiştir.
PKK/KCK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ele geçirildikten sonra avukatları ve savunmaları aracılığıyla terör örgütünün stratejilerine yönelik talimatlar vermeye devam etmiş ve örgütün Suriye’de de örgütlenmesi gerektiğini belirtmiştir.
Bu kapsamda A.Öcalan’ın, 25 Aralık 2001 tarihli görüşme notunda; “(…) Dört ülke için önermiştim. İran’da demokratik İslam esprisi ile olmalı. PKK Irak’ta yaşamalı, Güney PKK biçiminde olabilir. Suriye’de Demokratik Birlik Partisi (…)” ve 13 Ağustos 2003 tarihli görüşme notunda; “(…) Savunmamda Suriye Kürtlerin Demokratik Partisi” diyordum. Demokratik Birlik Partisini Suriye halkı için de öneriyorum (…)” şeklinde yer alan ifadeler PYD’nin, PKK/KCK tarafından Suriye yapılanması olarak hayata geçirildiğinin bir kanıtıdır.
20–24 Nisan 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilen PKK 8. Kongresi’nde (Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi/KADEK 1. Kongresi) Türkiye’nin yanı sıra Irak, İran ve Suriye’de yeni örgütlenmelere gidilmesi yönünde karar alınmıştır.
PKK/KCK terör örgütü, elebaşı A. Öcalan’ın talimatları ve örgütün hedefleri doğrultusunda Suriye’de varlığını devam ettirmek amacıyla 17 Ekim 2003’te Partiya Yekitiya Demokrat/Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) kurmuştur.
PKK terör örgütü tarafından KCK Sözleşmesi ile oluşturulan sistemin amacı dört parçada (Türkiye, İran, Irak, Suriye) “Demokratik Konfederal Kürdistan”ı kurmak olarak ifade edilmiştir. KCK sisteminin tümü elebaşı Abdullah Öcalan’ın iradesine bağlanmış ve “Önderlik” olarak tarif edilmiş, “yasama organı” KONGRA-GEL, “yürütme organı” ise Yürütme Konseyi olarak belirtilmiştir.
KCK Sözleşmesi’nde parça örgütlenmelerinden bahsedilmiş ve Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de benzer bir örgütlenme modeli tesis edilmesi hedeflenmiştir. PKK/KCK terör örgütü, Suriye’de oluşturmayı hedeflediği özerk yapılanmalar doğrultusunda bu sisteme bağlı hareket eden KCK-Rojava örgütlenmesini hayata geçirmiştir. PKK güdümünde hareket eden Kuzey Suriye yapılanmasının başında Suriye Genel Sorumlusu olarak Sofi Nurettin (K) Nureddin Halef el-Muhammed bulunmaktadır.
PKK/KCK Kuzey Suriye yapılanmasının Suriye Genel Sorumlusu Sofi Nurettin (K) Nureddin Halef el-Muhammed
1990 yılında PKK terör örgütüne katılan Sofi Nureddin, Şubat 2007’de gerçekleştirilen ve PKK’nin silahlı aparatı olan HPG 4. Konferansında Komuta Konseyinde görevlendirilmiştir. 2013-2015 yılları arasında Suriye Genel Sorumlusu iken görevini Türkiye’de birçok kanlı terör eyleminin sorumlusu olan Bahoz Erdal (K) Fehman Hüseyin’e devretmiş, 2017 yılında tekrardan Suriye Genel Sorumluluğu görevine getirilmiştir. KCK-Rojava isimlendirmesi, PKK/KCK terör örgütü ile bağlantının gizlenmesi amacıyla ilerleyen süreçte kullanılmamıştır. KCK Suriye yapılanması; siyasi kanatta PYD, silahlı kanatta YPG/YPJ ve toplumsal alanda TEV-DEM şeklinde bir örgütlenme esasına dayanmaktadır.