Twitter Facebook Linkedin Youtube

KÜRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞTIRMA KONFERANSI, AŞKABAT’TA ÜST DÜZEY KATILIM İLE BAŞLADI

BM himayesinde düzenlenen 1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı, 26 Kasım’da Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta çalışmalarına başladı.

Aşkabat Uluslararası Kongre Merkezinde düzenlenen üst düzey konferansın açılış törenine ve genel meclisin çalışmalarına Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon katıldılar. Konferansta Türkiye’yi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan temsil etti.

gurbangulu_berdimuhammadov

Konferansta çok yönlü ulaştırma ve transit koridorların oluşturulmasında bütün ulaştırma alanlarda işbirliğinin tesis edilmesi öngörülüyor. BM öncülüğünde ulaştırma sektöründe oluşturulacak hukuk altyapısı ile gelecekte çok fonksiyonlu yani multi-model lojistik merkezlerin ve limanların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu alanda karayolları, demiryolları, deniz yolları ve havayolları en uygun biçimde kullanılacak. Bu bağlamda Türkmenistan’ın Yeni İpek Yoluna farklı bir boyut getirmesi ve her yönüyle canlandırması hedefleniyor.

Konferansa katılan heyetlerin başkanları arasında Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Gürcistan Cumhurbaşkanı, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı, Avusturya Cumhuriyetinin Milli Konseyi ikinci başkanı, Belarus Cumhuriyeti Milli Kurulu Cumhuriyet Konseyi başkanı bulunmakta.

Türkmenistan’da böyle büyük öneme sahip bir Konferansın düzenlenmesi, ülkenin yüksek uluslararası saygınlığının ve Türkmen Lideri Gurbangulı Berdimuhamedov’un BM Genel Kurulu kürsüsünden dile getirdiği ulaştırma-iletişim sisteminde karşılıklı menfaate dayanan işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olumlu girişimlerin küresel düzeyde kabul gördüğünü göstermekte.

Aşkabat’ta düzenlenen konferansa çeşitli ülkelerin hükümet temsilcileri, ilgili bakanlıkların yöneticileri, BM’nin, BM komisyonlarının ve özel kurumlarının, AGİT’in, İİT’nin, ŞİÖ’nün, BDT’nin, Avrupa komisyonunun ve diğer büyük uluslararası kuruluşların ve birimlerin yöneticileri ve temsilcileri katılıyorlar. Katılımcılar arasında ulaştırma sektörünün tüm alanlarına ait büyük uluslararası organizasyonlar ile büyük uluslararası yatırım, bankacılık ve ticaret birimlerinin yöneticileri ve temsilcileri de bulunmakta.

.

Sahipkıran HABER

Kaynak: Türkmenistan Türkiye Büyükelçiliği

 

 

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: