Twitter Facebook Linkedin Youtube

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İNCELEMEK ÜZERE ABD’YE GİDEN SASAM HEYETİ, TEMASLARINI TAMAMLADI

Merkezimizin yürüttüğü ve Başbakanlık Tanıtma Fonu Tarafından desteklenen  “Gençler Başkanlık Sistemini Tanıyor” başlıklı proje kapsamında Amerika Birleşik Devletlerine 24 Nisan – 4 Mayıs 2016 tarihleri arasında çalışma ziyaretinde bulunan SASAM Heyeti,  bu ülkedeki incelemelerini tamamlayarak Türkiye’ye döndü.

12 kişiden oluşan SASAM ABD Heyeti, 25 Nisan 2016 tarihinde çalışmalarına ABD’nin başkenti Washington DC’de kısa bir şehir turunun ardından Hürriyet Gazetesinin Washington temsilcisi Tolga Tanış ile yaptığı görüşme ile başladı. Bir gazeteci gözüyle ABD Başkanlık sistemi hakkındaki değerlendirmelerde bulunan Tanış, sistemin işleyişi hakkındaki tecrübelerini heyetimizle paylaştı. 26 Nisan 2016 Salı gününe ABD Kongresinin ziyareti ile başlayan Heyetimiz, Senato ve Temsilciler Meclisinden oluşan Kongre binalarında bir gezi programına katıldı. Sonrasında Kongre Araştırma Merkezi Ortadoğu Uzmanı Jim Zanotti ile görüşen heyetimiz, Türkiye üzerine raporları ile tanınan Zanotti’den ABD sisteminin özellikle yasama organına ilişkin özellikleri hakkında bir sunum dinledi. Washington’daki yoğun programına devam eden heyetimiz, aynı gün içerisinde, Washington Büyükelçimiz Sayın Serdar Kılıç tarafından kabul edildi. Büyükelçimiz ve Büyükelçiliğimiz görevlileri tarafından sistem hakkında yapılan sunum ve değerlendirmeleri dinleyen heyetimiz, böylece başkent programını tamamladı.

27 Nisan 2016 tarihinde Washington’dan Philadelphia’ya doğru yola çıkan heyetimiz, yol üstünde bulunan ve Nisan ayı içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılan Amerika Diyanet Merkezi’ni ziyaret etti. Burada Din Hizmetleri Müşavirimiz Yaşar Çolak’tan Merkezin faaliyetleri hakkında bilgi alındı. 28 Nisan’da Philadelphia’daki programına Upenn’in Fels Kamu Yönetimi Enstitüsü Müdürü Profesör Nelson Lim’i ziyaret ile başlayan heyetimiz, Lim’den ABD sistemini kuran “kurucu babaların” temel prensipleri ve sistemin günümüze kadar geçirdiği dönüşümün hikâyesini dinleme fırsatını yakaladı. Daha sonra, ABD Bağımsızlık Bildirgesinin ilan edildiği ve Anayasanın kabul edildiği Independence Hall binası ve çevresi gezilerek akşam saatlerinde Philadelphia’dan Boston’a doğru yola çıkıldı.

29 Nisan 2016’da Boston programına Başkonsolosumuz Sayın Ömür Budak’ı ziyaret ederek başlayan heyetimiz, Massachusetts Eyaletinin Temsilciler Meclisi Başkanı Harold Naughton’un ofisindeki görüşmesine geçti. Burada, ofis avukatı Paul Donato ve Danışman Noah D. Futterman’dan sistemin eyalet düzeyindeki işleyişi hakkında bilgi alındı. Öğle yemeğini New England Türk Kültür Derneği Başkanı Erkut Gömülü’nün davetlisi olarak Harvard Faculty Club’da yiyen ve Sayın Gömülü ile görüş alışverişinde bulunan heyetimiz, akabinde Harvard Üniversitesini ve Franklin D. Roosevelt Vakfını ziyaret etti. Sonrasında ise Harvard Kennedy School of Government’ta ve Boston Üniversitesinde Yüksek Lisan yapan Türk öğrencilerle bir araya gelerek Türk öğrencilerle karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

30 Nisan Cumartesi günü ise heyetimiz güne Boston yakınlarındaki Methuen kentinde bulunan Türk Camiisi Selimiye Camiinde kahvaltı ile başladı. Buradaki Türk toplumunun önde gelen isimlerinden Islamic School Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Çatalbaş, Camiinin kurucu İmamı Mustafa Aktaş ve Camii müştemilatı içinde yer alan Kuran Kursu görevlileri ile sohbet edildikten sonra, bölgedeki Müslümanlara hizmet veren Islamic School gezildi. Akabinde alışverişlerde vergi uygulamayan New Hampshire eyaletine geçilerek heyetteki öğrencilere alışveriş imkânı verilerek Niagara Şelalelerine bir gezi düzenlemek üzere New York eyaleti içinde yer alan Buffalo şehrine hareket etti.

1 Mayıs’ta Niagara şelalelerine düzenlenen turistik gezinin ardından New Jersey eyaletine geçildi. 2 Mayıs 2016’da New Jersey eyaleti sınırları içerisinde yer alan Paterson kentinin Belediye Başkan Yardımcısı Türk asıllı politikacı Derya Taşkın ziyaret edildi. Başkanlık sisteminin yerel yönetimler düzeyindeki işleyişi hakkında heyetimizi bilgilendiren Derya Hanım, bölgede yaşayan Türklerin durumu ve sorunları hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Aynı gün Princeton Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu tarafından kabul edilen heyetimiz, Türkiye’deki demokrasi hareketlerinin tarihçesi ve kendisinin sistem hakkındaki görüşlerini dinleyerek kıymetli Hocamız ile görüş alışverişinde bulundu.

3 Mayıs’ta New York Başkonsolosumuz Ertan Çelik ve Birleşmiş Milletler Nezdindeki Daimi Temsilci Yardımcımız Sayın Güven Begeç’in ziyareti ile başlayan programımız, Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Andrea Babula’dan alınan ve sistemin ekonomik veçhesine odaklanmış brifingin ardından son buldu. ABD’li bürokratlar, siyasetçiler ve ABD’nin Ivy Lig olarak bilinen en iyi üniversitelerinin dördünde akademisyenlerle gerçekleştirilen görüşmelerimiz böylece sonlandı ve 4 Mayıs tarihinde ülkemize doğru yola çıkıldı.

ABD’de kaldığımız süre boyunca ilgi ve desteklerini esirgemeyen Büyükelçiliğimiz ve Başkonsolosluğumuzun çok değerli yönetici ve çalışanlarına, ABD’de yaşayan Türk toplumuna teşekkür ederiz.

PROGRAMDAN KARELER

Programa ilişkin fotoğrafların tümü için sosyal medya hesaplarımıza bakılabilir;

instagram: https://www.instagram.com/sahipkiran_sam/

facebook: https://www.facebook.com/sahipkiran

twitter: https://www.twitter.com/sahipk1ran

a>

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: