Twitter Facebook Linkedin Youtube

“GENÇLİK VE GÖNÜLLÜLÜK” KONULU SÖYLEŞİMİZ GERÇEKLEŞTİ

Merkezimizce düzenlenen okuyucularımıza açık etkinliklerin 26.sı; Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda yönetici olarak görev yapan Sayın Hakan DULKADİROĞLU’nun katılımıyla “Gençlik ve Gönüllülük” üzerine bir söyleşi şeklinde gerçekleşti. Sayın DULKADİROĞLU, programda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Genç Gönüllüler projesi hakkında da bilgi verdi.

Sayın DULKADİROĞLU’na vakit ayırdığı için teşekkür ediyor, söyleşiden bazı notları okuyucularımızın istifadesi için aşağıda sunuyoruz.

SÖYLEŞİDEN NOTLAR:

Üç çeşit yaş vardır; fizyolojik, biyolojik ve psikolojik yaş. Bir kişi, fizyolojik olarak kaç yaşında olursa olsun, hayata artı değer ve anlam katacak faaliyetlerde bulunuyorsa, o kişi psikolojik olarak gençtir.

Biz Bakanlık olarak gençlik yaşını 14’ten başlatıyoruz ama bir üst yaş sınırı koymuyoruz. Hayata artı değer ve anlam kattığı sürece 14 yaş üstü herkesi genç kabul ediyoruz.

Gönüllülük için literatürde 4 unsur aranmaktadır: a) Serbest irade olması, b) Kazanç elde etme niyeti olmaksızın gönüllünün temel ihtiyaçlarının ve cep harçlığının karşılanması, c) Gönüllülük faaliyetinin kurumsal bir çatı altında gerçekleşmesi ve d) Tanımadığımız birilerine yardım içermesi

Kriz zamanlarında gönüllü faaliyetler ve gönüllülük, toplumun birliği ve beraberliğini güçlendirici etkisinden dolayı sıkça kullanılır. Toplum inşası ve toplumun birlikteliği için gönüllülük önemli bir fonksiyona sahiptir.

Bireyler, kendi katkılarının olduğu işlere ve eserlere daha fazla sahip çıkarlar. Bu nedenle vatandaşların gönüllü olarak dahil edildiği icraat ve eserlerin sürdürülebilirliği ve devamlılığı, daha kolaydır.

Seçenekler çağında yaşıyoruz, insanlar her alanda farklı seçenekler arasından tercih yapmayı talep ediyor.

www.gencgonulluler.gov.tr portalı, 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle hizmete başladı. Bu portal, gönüllüler ile gönüllü arayanları buluşturmayı hedefliyor.

Gençliğinde gönüllü faaliyetlere katılmamış kişilerin yaşlandıktan sonra bu tarz faaliyetlere katılma ihtimali oldukça düşüyor. Ama gençliğinde gönüllülük faaliyetlerine katılan bireyler, yaşlandıktan sonra da katılabiliyorlar.

Gönüllülük; emek, bilgi ve zamanınızı bir kişiye veya bir işe vakfetme, harcama demektir. Parasal yardımlar, gönüllülük kavramına dahil değildir, bu tarz yardımlar daha çok hayırseverlik kavramıyla ifade edilmektedir.

Toplumsal sağlık göstergeleri arasında, intihar oranları, boşanma oranları, dava oranları, karşılıksız çek oranları gibi göstergelerin yanında, gönüllü faaliyetlere katılım oranları da bulunmaktadır. Türkiye, gönüllü faaliyetlere katılım noktasında oldukça geri durumdadır.

Türkiye’de her üç kişiden biri ya davalı, ya da davacı konumundadır.

SÖYLEŞİDEN KARELER

20151006_19302920151006_19254320151006_193048

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: