SASAM’ın, SDÜ Türkçe Topluluğu, SDÜ Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübü ve MAKÜ Akif’in Asımları Topluluğu işbirliğiyle Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlediği “Irak ve Suriye Türkmeneli Dramı” konulu paneller gerçekleşti.
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Üniversite Genel Sekreteri Mustafa Diri, SASAM Genel Sekreteri Mesut Emre Karaköse, SASAM Irak Temsilcisi Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ziya Abbas ve Suriye Türkmen Meclisi Eski Başkanı ve Suriye Türkmen Kitlesi Sözcüsü Samir Hafez katıldı.
SASAM Genel Sekreteri Mesut Emre Karaköse’nin Başkanlığından gerçekleşen panelde; Irak ve Suriye Türkmenlerinin en büyük sorunlarının eğitim olduğunun altı çizildi. Her 2 ülkede yaşayan Türkmenlerin Osmanlı İmparatorluğunun torunları olmalarından dolayı zulüm gördükleri, gerek Irak rejimi, gerekse Suriye rejimi yüzünden yerlerinden yurtlarından oldukları, Panelistlerce vurgulandı. Esed rejiminin havadan attıkları varil bombaları yüzünden 30 bin Türkmenin şehit edildiği ve her 2 ülkede 50 binden fazla Türkmenin çatışmalarda hayatını kaybettiği dile getirildi. Panelistler ayrıca, Türkmenlerin ileri gelenlerinin öldürülerek sahipsiz bırakıldığını ve Türkmenlerin yaşadıkları dramın, ‘içlerinde bir yangın’ olduğunu dile getirdirler.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde gerçekleşen Panele; İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Veli Atmaca, Burdur Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Türk Eğitim Sen Burdur Şubesi Başkanı Orhan Akın ve Üniversite öğrencileri katıldı. Panel, Atatürk ve Şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Panelin öncesi “Akif’in Asımları Topluluk Başkanı Burak Köse, Öğrenci Konseyi Başkanı Alperen Kireççioğlu birer konuşma yaparak Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anlattılar.
Çağdaş Burdur Gazetesinin Panele ilişkin (linkten ulaşılabilen) haberinden alıntılar, aşağıda yer almaktadır:
“ACI VE GÖZYAŞI HÜKÜM SÜRÜYOR”
Panelin açılış konuşmasını ise; Akademik Danışman Yardımcı Doçent Doktor Ali Hakan Işık yaptı. Işık konuşmasında; “Akif’in Asımları Topluluğumuzun Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) ile beraber düzenlemiş olduğu Irak ve Suriye Türkmeneli’nde Yaşanan Türkmen Dramı Paneli düzenledik. Bilindiği gibi Irak ve Suriye’de yaşayan soydaşlarımız, bu toprakların Osmanlı Devleti’nden çıktığı 1918’den beri acı ve gözyaşının hüküm sürdüğü bir dönem yaşanmaktadır” dedi.
“ÖLÜM VE GÖÇ ARASINDA BIRAKILDILAR”
“Türkmen kardeşlerimiz son 3 yılda bu 2 ülkede 50 binden fazla evladını çatışmalarda yitirmiş, sayıları 5 milyon civarında olan Türkmen kardeşlerimizin önemli bir kısmı, evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. Başlangıçta arap baharı adı verilen isyanlar, Suriye ve Irak’ta Türkmenlerin sonbaharına dönüşmüştür. Yeterince Silah ve İnsan Gücü bulunmayan Türkmenler ölüm ve göç arasında bırakıldılar” diye konuştu.
“TÜRKMEN VARLIĞI YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA”
Çatışmalar nedeni ile her 2 ülkede de stratejik kentlerde yaşayan Türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalması, bu coğrafyada köklü jeopolitik ve demografiklere yol açmıştır. Ortadoğu’da Türkmen varlığı tamamen yok olma tehlikesi altındadır” sözlerine yer verdi. Konuşmasını, “ Devletimiz, bu şartlar altında soydaşlarımıza önemli yardımlar yapmaktadır. Bu yardımların artarak devam etmesi güvenlik ve siyasi hamilin sağlanması gerekmektedir. Bugün panelimizde, Irak ve Suriye’de yaşayan soydaşlarımızın yaşadıkları dram ve Türkmenlerin geleceklerine dair öngörüler paylaşılacaktır” sözleri tamamladı.
KARAKÖSE: “IRAK 3’E BÖLÜNDÜ; TÜRMENLER YOK SAYILDI”
Sahipkıran Stratejik Araştırma Merkezi (SASAM) Genel Sekreteri, Başbakanlık Uzmanı Mesut Emre Karaköse panelde yaptığı konuşmada; “Irak Türkmeneli’nde Saddam dönemindeki baskılar, Amerikan Müdahalesinden sonra şekil değiştirerek devam etmektedir. Irak fiilen 3’e bölünmüş. Kürkler Özerk yönetimine kavuşmuş, Araplar Şii ve Sunni olmak üzere 2’ye bölünmüş ancak Türkmenler yok sayılmıştır. Türkmen Cephesi yöneticilerine suikast girişimleri düzenlenmekte, Türkmenlerin güvenliğini sağlamaya yönelik ciddi tedbirler alınmamaktadır” dedi.
HAFEZ; “OSMANLILARIN TORUNLARISINIZ SİZDEN İNTİKAM ALACAĞIZ”
Suriye Türkmenleri Meclisi Eski Başkanı Samir Hafez, Suriye’de yaşayan Türkmenlerin yaşadıkları dramları anlattı. Hafez anlatımında; “Suriye’de 7-8 kişilik bir aile bir arda oturuyor. Evlerinde akşam yemeği yerken bir bomba düşüyor. Atılan bombanın içerinde 100 kilo bomba, 100 kilo çivi var. 3-4 kilometre yükseklikten helikopter atıyor. Çünkü elimizdeki silah menzili 3 kilometre. Ailelerin eline koluna şarapnel veya çivi saplanıyor. Sadece Bucak bölgesinde 300’den fazla varil bombası atıldı. Türkmenlerin yaşadığı köylere her hergün her gün varil bombası atılıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz yukarıdan sinek kadar görünen helikopter den atılan varil bombası Köylerimizi, ormanlarımızı, bahçelerimizi yok ediyorlar. Bu 1, 2 değil 4’üncü senesi. Orada ölenler, parçalanan çocuklar sağa sola koşanlar. Türkmenler Suriye’de yeni olay değil. Abbasiler zamanında, Türkmenler yalnız Türkçe konuşan 3 milyon kişi değil, halkın neredeyse yarısı, Suriye’nin neredeyse yarısı Türk’tü. Hatta eski Cumhurbaşkanları dahi Türktü. Bucak’ta Halep’te keza Hasekide çok büyük bir alan içerisinde halen Türkçe konuşan insanlar var. Suriye’de 3 milyon Türkmen var. O kadar acılar içinde. Türkiye’den 60-70 kilometre girin Suriye’de olduğunuzu ancak Arapça yazılardan anlarsınız. Dükkânlar, taksici hepsi Türkçe konuşuyor. Başka şey bilmez onun için bilinmesi gereken bir şey var. Bilinmesi gereken Türkmen olayı Suriye’de zulüm içinde olan , büyük bir baskı altında Çünkü bize onun için diyor ki siz Osmanlıların torunlarınızsınız, sizden intikam alacağız diyorlar” dedi
“KADINLARIMIZI, KIZLARIMIZI KÖTÜ ŞEKİLDE KULLANIYORLAR”
“Daha açık anlatayım köylerimize girdiklerinden kadınlarımızı çocuklarımızı hizmetçi olarak alıyorlar. Yalnız hizmetçi değil her türlü kötü şekilde kullanıyorlar. Biz Türkmenler, ne yapacağımız, kızlarımızı nasıl saklayacağımızı bilmiyoruz. Erkeklerimizi 15 yaşında cephenin önüne koyuyorlar. Önce bizimkiler ölsün” diye konuştu.
“TÜRMENLERİN SURİYE’DEN ÇIKMASI ORTADOĞU DENGESİNİ BOZAR”
“ Biz Türkiye’de gelmek istemiyoruz. Çünkü o dünya dengesi bozulur ise, Orta doğunun dengesi bozulur. Biz en kritik yerlerde yerleştirilmiş durumdayız. Kürk, Türkmen, Arap, Osmanlı böyle yapmış, ne onlar saldırabiliyor. B u dengeyi çok akıllıca şekilde kullanmışlar. Onun için bozulduğu zaman ki bozulmaya başladı. O denge yanlış Suriye’de değil Ortadoğu dengesi bozuluyor”
““DÜŞMANLIĞI YARATAN BATI’DIR”
“Bu düşmanlığı yaratan batıdır. Biz 1400 sene içinde Sunni, Şii demedik, Bir kişi arasında fısıltı olmadı. Bu fitneyi yaptılar, ama bunu da kullanmaya çalışıyor. Ama zannetmesinler hiçbir şey hissetmiyoruz. Uzakta duruyoruz. O yangının kıvılcımları atılıyor yavaş yavaş. Bunu çok iyi bilmemiz lazım Türkiye Hükümeti çok akıllı davranışta bulundu. Şimdi neticesini alıyoruz. Bilin ki Türkmen olayı Türk olayı, Türk olayı Türkmen olayı”
“EN BÜYÜK SIKINTIMIZ EĞİTİM”
“Suriye’de yaşayan Türkmenlerin en büyük sıkıntısı eğitim. Bir milleti yok etmek için cahil bırakacaksınız. Vaaz Partisinden sonra her üniversiteye 2 kişi alınıyordu kaldırdılar. Bir milleti yok etmek için milleti cahil bırakıyorsunuz. Bu cahillik bizim en büyük düşmanımız. 3 sene, 5 sene içinde eğitim görmemiş. Eğitim görmemiş bir milletten neler çıkabilir bizim en büyük yıkımımız, en büyük geri kalmamız, en büyük sıkıntımız eğitim. Onun için Türkiye’de büyüklerimize ortam, herkesin oyları ile oynamayacağı bir ortam İŞİD oynamayacağı bir ortam, 2 sinin altında kalamayacağı bir ortam Türkmenlere, Suriyeliler ve bilhassa okullar açılması lazım. Devlet denetimi alması lazım ve onun üzerinde çalışması lazım. Türkmenlere burs vermesi üzerinde durmasını rica ediyorum” diye konuştu.
ABBAS, IRAK TÜRKMENLERİNİN YAŞADIKLARI ÇİLE VE SIKINTILARI ANLATTI
SASAM Irak Temsilcisi Yardımcı Doçent Doktor Ziya Abbas, “Osmanlının sona ermesi ve İngiliz işgalinin başlaması ile birlikte Irak Türkmenlerinde çile ve sıkıntılar başladı. Bun arkasında Türkmenlere karlı katliamlar ardı ardına geliyor. Petrol çalışanları çalışma şartlarının iyileştirilmesi yönünde eylem yapıyorlar. 59’da Cumhuriyet ilanı ile Komünist çeteleri Türkmenlere karşı işledikleri katliam tespit edilmiş. Türkmen ileri gelenleri tarafından, bu 80, 9o’larda devam ediyor. Örneğin 96’da Belki Türkmenlerin ekonomi bölgesini elinde bulundurmayı çekemediklerinden dolayı, Barzani ve Talabanin, güney de de şiilerin ayaklanması ile birlikte ırak ordusunun bozguna uğraması, çekilmesi Saddam Ordusu Kerkük’ü ele ele geçiriyor. Türkmenler katlediliyor, Irak Türkmenlerin ileri gelenleri daha çok hedef alınıyor. Sahipsiz bir toplum yaratılmaya çalışılıyor. 36’dan sonra ana dilde eğitim yasaklanıyor. 2000 bin yılından sonra ABD tarafından siyasi süreç yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. Türkmenler çeşitli suçlamalara maruz kalıyorlar. Türkiye’de eğitim görenler Irak’a geçiş yaparken sorguya çeker aylarca hapis yatar ve işkence yapıldı, tırnakları söküldü. Bir sürü işkenceye maruz kaldılar. Siz orda istihbarat faaliyeti yürütüyorsunuz gibi suçlamalar yapılıyor. Ben bunu şahsen de yaşadım. Kürtleştirme politikası ile ilk olarak peşmergeler yerleştiriliyor. Birincisi tapu ve nüfus bilgileri yakılıyor. Diğer bölgelerden Kürt halkı yerleştiriliyor. Süleymaniye ve Erbil’de aşamalı olarak uygulanıyor” dedi
SORU SORULDU CEVAP VERİLDİ
Panelin sonunda sorular soruldu, panelistler yanıtladı. Soruların içerinde ülke gündemine de düşen Türkiye’den kamyonlar içerinde silah gitti mi? oldu. Suriye Türkmen Meclisi Eski Başkanı Suriye Türkmen Kitlesi Sözcüsü Samir Hafez, 2 silah için yaygara kopartılmasının bir anlamı olmadığını söyledi. Panal, hediye takdimi, ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
H. İbrahim Kara / Çağdaş Burdur Gazetesi