Twitter Facebook Linkedin Youtube

PROF.DR.YUSUF BALCI’YI KONUK ETTİK

Merkezimizde iki haftada bir düzenlenecek eğitim ve söyleşi programlarının ilk konuğu, Prof.Dr. Yusuf BALCI Hocamız oldu. Türkiye’nin temel meselelerinin ele alındığı programda, Hocamızın çok istifade ettiğimiz önemli tespitleri oldu. Hocamıza bu ufuk açıcı tespitleri için çok teşekkür ediyor, programda alınan notları, okuyucularımızın istifadesi için aşağıda sunuyoruz.

Yusuf Balci

TÜRKİYE’NİN TEMEL MESELELERİ

Türkiye’nin 4 temel meselesi vardır; 1- İnsan meselesi, 2- Müesseseler meselesi, 3- Sistemler meselesi, 4- Değerler meselesi.

Değerler, vücuttaki kan gibidir. Kanda sorun olduğunda vücudun farklı bölgelerinde rahatsızlıklar ortaya çıktığı gibi, değerlerde sorun olduğunda devlet yönetiminde farklı sorunlarla karşılaşmak kaçınılmazdır. Değerlerimiz bozulmuş ve başka değerler sisteminden değerler ithal etmişiz. Ama ithal ettiğimiz değerler (kan), bizim dokumuza uygun değil. Dolayısıyla sistemimiz, iyi işlemiyor. Zaten ithal ettiğimiz değerleri de olduğu gibi değil de, işimize geldiği gibi ve bozarak almışız.

Biz, devlet sistemimizi, Fransız devlet sisteminden uyarladık. Ancak Fransız devlet sisteminin değerleri ile bizim değerlerimiz birbiriyle tamamen uyumsuz. Fransız devlet sisteminin temelinde; Roma-Hıristiyan inancından gelen, insanın günahkar doğduğu ve insanın özünde kötü olduğu inancı yatar. Bizim değerlerimizin temelinde ise; insanın eşrefi mahluk olduğu ve her insanın İslam fıtratı üzerine ve günahsız doğduğu inancı yatar.

Türkiye’de oturmuş bir insan yapısı yoktur. Bunun temelinde; tarihimizin son döneminde önemli mağlubiyetler yaşamamız ve yarı-sömürgeleştirilmemiz yatar.

NELER YAPABİLİRİZ?

En kolay, sistemleri düzeltebiliriz. Sistemleri düzelttiğimiz takdirde, değerler de zamanla yeniden şekillenebilir. Sistemlerin bozukluğu veya yanlış kurgulanması, değerlerin yozlaşmasına ve insanların dürüstlükten uzaklaşmasına neden olabilir. Örneğin mevcut vergi sistemimizde, her şeyiyle sistemin gereklerini yerine getirmeye çalışan bir girişimci, ayakta kalamaz.

Yine kolay bir şekilde müesseselerimizi daha iyi çalışır hale getirebiliriz. Örneğin SGK’yı daha iyi işler hale getirmek, Türkiye’nin kamu açığını azaltacaktır.

İnsana yatırım yapmalıyız. Eğitim, sivil ve sosyal alanlar, üzerine eğilmemiz gereken diğer hususlar. Taassup ve önyargı olmadan kucaklayıcı bir şekilde, insanımızın önünü açmalıyız.

Kendini eleştirmeyen, başkalarının haklı eleştirilerine maruz kalır.

Herkesin gıpta edeceği bir medeniyeti tekrar tesis etmeliyiz.

En önemli değerlerimiz, dini değerlerimizdir. Sonra geleneklerimiz gelir. Değerlerimiz, özümüzde bakidir.

Ümitsizliğe kapılmamak gerekir. “Bizden adam olmaz” gibi kestirme çözümsüzlükler, aslında çözümle ilgili cehaletimizden kaynaklanır.

Türkiye’de geliştirilecek her model, insanımızın önünü açmaya ve demokrasiyi geliştirmeye yönelik olmalıdır.

Başarı, detayı iyi yönetmekte yatar.

20141028_193053 20141028_193124

Prof.Dr.Yusuf BALCI Kimdir?

1958 yılında Kemaliye’de doğdu. 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden şeref öğrencisi olarak mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. Aynı Fakültede 1985 yılında yüksek lisans 1990 yılında da doktora eğitimini tamamladı. 1988-1990 yılları arasında Amerika Bileşik Devletleri Temple Üniversitesinde misafir akademisyen olarak görev yaptı. 1990-1993 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Yrd. Doç. Dr. 1993-1999 yılları arasında da Doç. Dr. olarak görev yaptı. 1996-1997 yıllarında Kültür Bakanlığı Bakan Danışmanı, 1999-2003 yılları arasında İslam Kalkınma Bankası Ekonomik Politika ve Stratejik Planlama Bölümünde Ekonomist olarak görev yaptı. 2003-2007 yılları arasında Türk Patent Enstitüsü Başkanı, 2007-2009 yılları arasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı. 2009 yılında Başbakan Başmüşavirliğine atandı. 2009-2012 yıllarında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Prof. Dr. olarak görev yaptı. Ayrıca, 2003-2007 yıllarında Türk Patent Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2003-2008 yıllarında Avrupa Patent Organizasyonu (EPO) İdari Konsey Üyeliği, 2005-2008 yıllarında Avrupa Patent Akademisi Yönetim Kurulu Üyeliği, 2004-2007 yıllarında Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Koordinasyon Komitesi Üyeliği, 2007-2009 yılları arasında da KOSGEB İcra Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. 28.11.2011 tarihinde Kamu Gözetimi, Muhasebe Ve Denetim Standartları Kurumu’na Kurul Üyesi olarak atandı.

Evli 3 çocuk babası, İngilizce bilmektedir.

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: