Bugün, Avrupa’da eğitim denince akımıza gelen ilk şey, Erasmus değişim projesidir. Sokakta kime sorsanız, Erasmus programının ne olduğunu bilen insanlar görürsünüz. Çünkü Erasmus, tüm Türkiye ve Avrupa’da, o veya bu şekilde hemen herkese ulaşmış ve adını milyonlarca insana duyurmuştur…
Erasmus projesi; İkinci Dünya Savaşı’na kadar kendi içinde kavga eden Avrupa’nın, üniversite öğrencileri aracılığı ile savaşmayı bırakıp birbirlerini tanımalarına yönelik geliştirilmiş ve günümüze kadar başarı ile uygulanmış bir yüksek eğitim kurumları anlaşmasıdır. Erasmus programı, öğrencilerinin özgüvenlerinin geliştirilip meraklarının artırılması ve birbirlerine karşı hoşgörülü olmalarını amaçlamakta ve bu vesile ile bilgi toplumunun inşa edilmesini öngörmektedir. Yıllarca birbirleri ile savaşan Avrupa Devletleri, aynı kavga ve kayıpların tekrar yaşanmaması fikri ile bir araya gelerek, her geçen yıl gittikçe yaygınlaşan ve gelişen bu projeyi yürürlüğe koymuşlardır. 2014 yılına gelindiğinde; her ne kadar akademik fikrin ardına pek çok farlı “Erasmus fikri” eklenmiş olsa da, proje başarı ile devam etmekte ve yeni üyelerini arasına almaktadır.
Erasmus değişim projesi, ülkemize pek çok öğrencinin gelmesine vesile olmakta ve Türkiye’de okuyan öğrencilerimizin de bir ya da iki dönem Avrupa’da eğitim görmelerini sağlamaktadır. Bu yazının kaleme alınmasının amacıysa, başlıktan da görüleceği gibi zaten yaygın ve popüler olan Erasmus değişim projesinin eğitim ayağını değil; staj projesi fikrini irdelemek ve genç arkadaşları bu imkandan faydalanma konusunda teşvik etmektir.
Erasmus Staj Programı (Erasmus Placement Mobility)
Erasmus staj programı, tıpkı Erasmus öğrenci değişim projesinde olduğu gibi Avrupa Komisyonu tarafından fonlanmakta ve Türk Ulusal Ajansı (www.ua.gov.tr) tarafından yürütülmektedir. Stajyer öğrencilerin seçimleri ve karşı kurumlarla yapılacak anlaşmaların içeriği ile ilgili sorumluluklar ise, Ulusal Ajans tarafından üniversitelere devredilmiş; tıpkı eğitim projesinde olduğu gibi staj projesinde de bu görev ve yetkiler, üniversitelerin “Avrupa Birliği Ofisi”, “Uluslararası İlişkiler Ofisi”, “Erasmus Ofisi” ya da bunun gibi adları taşıyan birimlerine verilmiştir.
Erasmus Staj Projesinin amacı, üniversite öğrencilerinin mesleki alanda deneyim kazanmaları ve profesyonel hayatlarına adım atmadan önce Erasmus projesi ile geleceklerine katkı sağlamalarıdır. Bu amaçla öğrenciler, kendi eğitim alanlarını ilgilendiren kurumlarda en az 2 ay olmak üzere stajlarını gerçekleştirebilir; bir taraftan deneyim kazanıp çok kültürlü ortamlarda yeteneklerine yetenek eklerken, diğer yandan da Avrupa’nın önemli şehir ve ülkelerini ziyaret edip “Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?” önermesini kendi dünyalarında tartışabilirler…
Profesyonel hayata başlamadan önce son durak: Erasmus staj programı
Erasmus staj programından yararlanabilmek için üniversite öğrencisi olmak; üniversitelerin ön lisans, lisans, yüksel lisans ya da doktora programlarında kayıtlı olmak ve bu programların herhangi birinde en az 2 dönem okumuş olmak (staja başlamadan önce 2 dönemi tamamlayacak olmak) yeterlidir. Bunun haricinde özel koşullar da taşınmalı; geçerli bir dil puanı ve yeterli not ortalamasına sahip olunmalıdır.
Erasmus staj programından yararlanmak isteyen üniversite öğrencileri, öncelikler okullarının ilgili ofisleri ile irtibata geçmeli ve program için son başvuru tarihlerini dikkate alarak staj yapılacak kurum araştırmasına başlamalıdırlar. Staj programında yararlanmak isteyen öğrenciler, okudukları bölümle ilgili olmak ve ülkemiz ile uluslararası ilişkiler içerisinde bulunan kurum olmamak kaydı ile sivil toplum kuruluşları, özel işletmeler ve bazı resmi kurumlarla öğrenim anlaşmalarını (Training Agreement) yapabilirler (Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, ülkelerin bakanlık ve dış temsilcilikleri, uluslararası mahkemeler… vb dışındaki kurumlar, staj programı için uygundur).
Kendi açımdan baktığımda; Erasmus staj programı, üniversite hayatımda gerçekleştirdiğim en verimli ve eğitici aktivitem olmuştur. Son derece samimi şekilde söyleyebilirim ki; “Amsterdam’a gittim, hayatım değişti…”. 2011 yılında, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Erasmus staj programına katılan ilk öğrenci olarak Hollanda’nın Amsterdam şehrine gittim. İlk yurtdışı deneyimim olması sebebiyle elbette bazı korkularımı da valizimde taşıdım; ancak, üç ayın sonunda bambaşka bir insandım ve o korkularımı geride bırakıp; daha yeterli ve deneyimli bir öğrenci olarak Türkiye’ye geri döndüm.
Erasmus staj programı süresince pek çok yeni kurum, kuruluş ve kişi ile tanıştım. Yalnızca kendi yeterliliklerimi değil; iş ve arkadaş çevremi de geliştirdim, üniversitenin hangi bölümünde okursam okuyayım edinemeyeceğim bilgi ve birikimle ve en önemlisi de olumlu anlamda bambaşka bir insan olarak geri döndüm… Yersiz korkularımı bırakıp, ailemin de desteği ile Erasmus staj programından yararlanmam, geleceğimi hayal dahi edemeyeceğim yönde kurmam için ilk adımmış meğer bunu da daha sonra gördüm…
Avrupa’da deneyim kazanmanın yararlarını siz değerli okuyucularla daha fazla tartışmayacağım ki; konunun önemi zaten yerinde ve aşikârdır… Dilerim bu yazı diğer genç arkadaşlara ilham versin ve hayatlarının fırsatını pek çokları yakalasın…
Erasmus staj programı ile ilgili ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz: http://ec.europa.eu/education/opportunities/higher-education/traineeships_en.htm
Son olarak, kendi deneyimlerimi kısa da olsa paylaştığım haber programına da buradan ulaşabilirsiniz:
Fikri ve vicdanı hür genç arkadaşların yeni ufuklara yelken açabilmeleri dileğiyle…
.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.