Enosis, Megali İdea hedefi çerçevesinde Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasını, ilhak edilmesini ifade etmektedir. Enosis’in bir parçası olduğu Megali İdea (Büyük İdeal) ise; 1453’te Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen İstanbul ile Yunanistan, Girit, Rodos, Kıbrıs, Anadolu ve İskenderiye’ye kadar olan toprakların işgal edilerek, bir Helen İmparatorluğu olarak kabul edilen Bizans İmparatorluğu’nun yeniden diriltilmesini ifade etmektedir. Hedefe göre; bu imparatorluğun başkenti İstanbul olacaktır. Megali İdea’nın yaşatılması ve nesilden nesile aktarılması görevini, Rum Ortodoks kilisesi ve Ortodoks mezhebinin merkezi olan İstanbul’daki Patrikhane üstlenmiştir. Patrikhanenin ekümeniklik iddiasının da, bu hedefin bir parçası olduğu söylenebilir.
Enosis politikasının yakın hedefi; tüm Kıbrıs’ta bir Rum Cumhuriyeti kurulması, bu Rum devletinin AB’ye tam üye yapılarak Yunanistan ile dolaylı Enosis’in gerçekleştirilmesi ve Türk halkının azınlık statüsüne düşürülmesidir.
Enosis hedefine ulaşmak için Rumların başvurduğu baskı ve şiddet dışındaki yöntemlerden biri de plebisit uygulamalarıdır. İlk Enosis plebisiti, 1921 yılında gerçekleşmiştir. Yunan isyanının 100. yıl dönümü olan 25 Mart 1921’de 500 kilisede toplanan Rumlar, ilk Enosis plebisitini yaparak ilhak yönünde bir kararı onaylarlar ve İngiliz Yönetimine başvurarak Enosis talep ederler.
İkinci plebisit, 1950 yılında gerçekleşmiş ve Rum halkının %96’sının “Enosise evet” dediği açıklanmıştır. Konu, daha sonra 1954’te Yunanistan tarafından BM’ye götürülür. BM’nin başvuruyu reddetmesi üzerine de 1955 yılında EOKA (Kıbrıs’ta Türk halkını yok edip, adayı Yunanistan’a bağlamak için kurulmuş olan bir terör örgütü) kurularak, silahlı eylemlere geçilmiştir. Amaç; politik anlamda plebisit sonuçlarını heyetler vasıtası ile tüm dünyaya duyururken, bu sonuçlara saygı duyulmaması halinde Kıbrıs’ın bir kan gölüne dönüştürüleceğini dünyaya göstermektir.
Nitekim Rum yönetimi, Türk halkına hiçbir şekilde kabul edilmeyecek zorluklar yaşatmıştır. 1964 yılından 1974 Türk Barış Harekâtına kadarki dönemde Türk halkının birçok ihtiyacını temin etmesine fırsat dahi verilmemiştir. Türk halkı, yokluk içinde bir yaşantıya sürüklenmiştir. Otuz yedi çeşit eşyayı içeren bir listeyi, Türk halkının temin edememesi için yasaklamıştır. Deri ceket, çorap, palto, yağmurluk gibi ihtiyaçların dahi giderilmesine fırsat verilmemiştir.
Kıbrıs Türk halkının 1974’e kadar yaşadığı buna benzer daha pek çok olumsuzluk, Megali İdea’nın bir parçası olan Enosis’e ulaşmak için yaşatılmıştır. Her dönem Türk halkının zorluklar yaşamasına sebep olan bu hedef, günümüzde eski etkisini göstermemektedir. Türkiye’nin 1974 Barış Harekâtından sonra, Kıbrıs Türk halkının sahipsiz olmadığı tekrar gösterilmiştir. Günümüzde ise Türkiye’nin büyüyen bir ekonomiye sahip olması, Yunanistan’ın ise çöken ekonomisinin Kıbrıs üzerindeki güç dengesini değiştirdiği söylenebilir.
Sahipkıran AKADEMİ kategorisinde yayınlanan diğer yazılar için tıklayınız.
_____________________
Kaynaklar:
1- Sabahattin İSMAİL- 150 SORUDA Kıbrıs sorunu
2- Kıbrıs Meselesi, http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-374&Bilgi=k%C4%B1br%C4%B1s-meselesi
[…] Noel’de yaşanmıştır. Bu ve sonraki saldırıların asıl bağlamı, Rumların 1791’den beri Megali İdea tezi için […]