Twitter Facebook Linkedin Youtube

HALK İRADESİNİN AYNASI; SEÇİM SİSTEMİ

Harun OKÇİN

Harun OKÇİN

Türkiye’de seçim sistemi, -özellikle 12 Eylül müdahalesinden sonra- nasıl olması gerektiği konusunda eleştirilere tabi tutulmuş ve tartışmalara konu olmuştur. Demokratikleşme Paketi ve yaklaşan seçimlerle birlikte tekrar gündeme gelen seçim sistemi konusu; nedir, işlevleri nelerdir? Seçim sisteminden beklentiler nelerdir? Öncelikle bu soruların cevaplandırılmasının faydalı olacağına inanıyorum.

Seçim sistemi; “yönetilenlerin yöneticilerini nasıl seçeceklerini düzenleyen kurallar bütünü” olarak tanımlanabilir. Bu kurallari ülkelerdeki toplumsal ve siyasal yapılara göre farklı biçimler alabilir. Seçim sisteminin temel fonksiyonu; parlamentodaki sandalyeleri, aldıkları oy miktarına göre siyasi partiler arasında dağıtmaktır. Seçim sistemleri, bu fonksiyonu yerine getirirken birbirine zıt iki ilkeyi gerçekleştirmeyi amaçlar. Bunlar; “temsilde adalet” ve “yönetimde istikrar ilkeleridir.

Seçim sisteminin ülkeyi istikrar içinde yönetecek bir hükümeti/iktidarı ortaya çıkarmasına yönelik ilkeye “yönetimde istikrar” ilkesi, ülkedeki farklı siyasi akım ve fikirlerin adil bir şekilde parlamentoya yansıtılmasına yönelik ilkeye ise “temsilde adalet” ilkesi diyoruz.

İyi olarak nitelendirilebilecek bir seçim sisteminde, bu iki ilke arasında ülkenin şartlarına göre bir denge kurulmalıdır. Ancak ilkelerin zıtlığından dolayı, tam bir denge kurmak mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, seçim sistemlerine mutlak üstünlükler atfetmek doğru değildir.

Bir ülkedeki seçim sistemi, halk iradesinin yönetime yansımasına doğrudan etkide bulunduğu için siyasal sistemin en hassas konularındandır. Kimsenin ötekileşmediği, herkesin kendinden bir şeyler gördüğü ve aynı zamanda sağlam bir işleyiş ve istikrarın olduğu yönetimler oluşturmak için; toplum ve ülke siyasi yapısı çok iyi analiz edilerek seçim sistemi belirlenmelidir.

.

Harun OKÇİN

Sahipkıran AKADEMİ kategorisinde yayınlanan diğer yazılar için tıklayınız.

Sahipkıran Akademi Hakkında

Sahipkıran AKADEMİ; üniversite öğrencilerine çalışmalarını yayınlayabilecekleri bir platform sağlamak ve öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak üzere, Merkezimiz çatısı altında yeni oluşturulmuş bir yapıdır. “Türkiye’nin geleceğinin mimarları, Sahipkıran’da buluşuyor!” sloganı ile gayretli ve üretken üniversitelileri, çalışmalarını bu platformda paylaşmaya ve SASAM’ın etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz. Sahipkıran AKADEMİ üyeliği, tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Üye olan öğrenciler, istedikleri zaman üyelikten çıkabilmektedirler. Üye olmak veya üyelikten çıkmak için bilgi@sahipkiran.org adresine, talebinize ilişkin e-posta göndermeniz yeterlidir. Talebiniz, en geç 3 iş günü içinde sonuçlandırılacaktır.

Yorumlar (3)

  1. Silah-i Rahim dedi ki:

    yazılarını çok beğendim devamını getirmek dileğiyle İNŞ daha güzel yerlerde görmek nasip olur

  2. Silah-i Rahim dedi ki:

    İyi bir başIangıç, yarı yarıya başarı demektir.‘Başarının sırrı amaca sadakattır.’ALLAH başarılarının devamını getirmek nasip etsin

  3. Selim Gezer dedi ki:

    KARDESIM BENIM ALLAH SENI KORUSUN..

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: