Twitter Facebook Linkedin Youtube

BARZANİ’NİN İKİLİ OYUNLARI

Aralarında önemli ihtilaflar olan Bağdat Hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi, aralarındaki buzları eritmeye başladılar. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 7 Temmuz’da Bağdat’ı ziyaret etti ve ilk olarak Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile görüştü. Bağdat’ı karşısına alma pahasına Bölgesel Kürt Yönetimi ile iyi ilişkiler geliştirme politikası izleyen, ve hakkında idam kararı verilen Tarık El-Haşimi’ye Türkiye’de oturum izni verdiği için Bağdat Hükümeti ile ipleri iyice gerilen Türkiye, bölgedeki bir müttefikini daha mı kaybediyor? Gazeteport’tan İhsan DEMİR’in haberine göre, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi de Türkiye karşıtı cepheye yaklaşıyor ve özellikle Suriye meselesinde Türkiye yalnızlaş(tırıl)ıyor.

——

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Barzani strateji mi değiştiriyor? Bugüne kadar Esad karşısında Suriyeli muhaliflere yardım ve MİT-Öcalan sürecinde Türkiye’ye destek pozisyonu alan Mesud Barzani‘nin bu çizgisinde farklılaşmalar başladı.

Bugüne kadar Dicle nehri üzerine kurduğu dünyanın ilk plastik seyyar köprüsü aracılığı ile Özgür Suriye Ordusuna her türlü lojistik destek sağlayan Barzani önce köprüdeki erişimi sınırlandırdı sonra da durdurdu. Erişime kapatılmadan önce günde elli yaralının tedavi amaçlı geçişine ve belli saatlerde topluca geçişine izin verilen akaryakıt araçlarının geçişleri tamamen durduruldu. Gazeteport’un ulaştığı bilgilere göre; Rusya ile temaslarının tamamlandığı dönemin sonu ise köprünün erişime sınırlandığı tarihle kesişiyordu. Bu gelişmeler Özgür Suriye Ordusuna Irak’tan sağlanan lojistik desteğin tamamen durduğunu gösterdi.

Başbakan Erdoğan’ın yıkmak için adeta siyasi geleceğini ortaya koyduğu Esad yönetimi ile ilgili başka gelişmeler de yaşandı. Dünya Mısır krizi ile ilgilenirken Irak Merkezi Hükümeti, Suriye sınırında önceden inşaa ettiği ve Suriyeli muhaliflerin en önemli lojistik destek güzergahlarından olan tüneller tamamen tahrip edildi. Edinilen bilgilere göre Irak içinde Suriye sınır bölgesinde yüzlerce ton mühimmat merkezi hükümet güçlerince imha edildiği öğrenildi. Irak merkezi hükümet birimleri bu operasyonlar yaparken Barzani de düne kadar kanlı bıçaklı olduğu Başbakan Maliki ile görüşme halinde bulunuyordu.
Barzani, ABD ve Türkiye ile birlikte Suriyeli muhaliflere destek vermek üzerine kurulu stratejisini uygulamada farklılaştırdı. Bu farklılaşma, Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümetinin Kuzey Irak politikalarını ne şekilde etkileyeceği henüz bilinmiyor. Ancak bugüne kadar geliştiği gibi olmayacağı kesin gibi görünüyor.
İhsan DEMİR
Gazeteport

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorumlar (1)

  1. […] Bağımsız bir Kürt devletine destek verenler, Barzani’nin yeni devletin başkanı olacağına inanıyor ve Türkiye’ye sırt dönmeyeceği konusunda Barzani’ye sonuna kadar güveniyorlar ise büyük hata yapıyorlar demektir. Barzani, öncelikle kendinin ve aşiretinin, sonrasında ise tüm uluslararası ilişkilerde olduğu gibi bölgesinin/ülkesinin çıkarlarını ön planda bulunduran pragmatik bir aktördür. Bugüne kadarki performansı, birilerinin umduğunun aksine, Türkiye açısından çok da güvenilir olmadığını zaten göstermektedir (bknz. “Barzani’nin İkili Oyunları”). […]

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: