Twitter Facebook Linkedin Youtube

ÇÖZÜM SÜRECİNE İLİŞKİN BAŞBAKANA SUNULAN İSTİHBARAT RAPORU

Taraf Gazetesinden Hüseyin ÖZAY’ın haberine göre; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, çözüm süreciyle ilgili yaptığı, “PKK’nın henüz yüzde 15’i çekildi. İşin başındayız” şeklindeki açıklamalarının perde arkasında, istihbarat birimlerinin çözüm sürecinde gelinen nokta ile ilgili hazırladığı raporların etkili olduğu öne sürüldü. Bazı hükümet üyelerine sunulan raporlarda ise, çözüm süreciyle ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi. Raporlarda, bugüne kadar yurtdışına çıkan PKK üye sayısının 200 olduğu vurgulanarak, bu süreçte kırsal kadrolara katılımda ise adeta patlama yaşandığına dikkat çekildi. Taraf gazetesinin haberine göre; bölgede, “nasıl olsa operasyon yapılmaz” anlayışı ile örgüt üyelerinin propagandalarını tüm hızıyla sürdürdüğü ifade edilen raporlarda, bölgede “baraj ve karakol yapımını” temel alan Gezi Parkı türü eylemlerinin önümüzdeki günlerde başlamasından endişe edildiği de vurgulandı.

Haziran’da 20 olay
Raporlarda yer alan bilgilere göre, bugüne kadar 200 örgüt üyesi yurtdışına çıktı. Bu kişilerin büyük kısmı da, hasta, kadın ve dağda sorun çıkartan üyelerden oluştu. Ayrıca, bu süreçte örgüte katılımlarda ise adeta patlama yaşandı. Çıkanların çok üstünde bir katılım son iki ayda gerçekleşti.

Örgüt güçlendi

Süreçle birlikte örgüt üyelerinin büyük kısmının yerleşim birimlerine indiği ifade edilen raporlarda, bu süreçte örgütün propaganda faaliyetlerine büyük önem verdiği kaydedildi. Raporlarda, “Örgüt, moral açısından ve motivasyon açısından güçlenmiş durumda bulunuyor. Ayrıca bu süreçte, örgütün maddi anlamda da kaynakları arttı” şeklinde değerlendirmelere de yer verildi. Güvenlik birimleri, çözüm süreci sonrasında örgütün bölgede yaptığı eylemlerle ilgili de çalışma yaptı. Bu çerçevede, sadece haziran ayında 20 planlı eylemin gerçekleştirildiği belirlendi. Söz konusu eylemlerin bir kısmında propaganda yapıldığı, bir kısmında da adam kaçırma, iş makinelerinin yakılmasının gerçekleştirildiği vurgulandı.

İstihbaratta koordinasyon sorunu
Çözüm sürecinin, güvenlik birimleri ve devlet kademelerindeki yansımaları da mercek altına alındı. Yapılan araştırma ve değerlendirmelerde, çözüm süreci sonrasında istihbarat birimleri arasındaki koordinasyonun büyük ölçüde azaldığı, kapalı kapılar ardında ise çözüm sürecine yönelik olumsuz eleştirilerin paylaşıldığı tesbit edildi. Devlet birimlerinin çözüm sürecinde MİT’i yalnız bıraktığına yönelik de görüşler de dile getirildi.

Yine hazırlanan raporlarda, çözüm sürecinden rahatsız olan ve PKK üyelerinin çekilmesini engellemeyi amaçlayan bazı ülkelerin çalışmaları hakkında da bilgilere yer verildi. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda, başta bazı bölge ülkeleri olmak üzere, çekilmenin gerçekleşmemesi için yoğun çaba sarfeden ülkeler olduğu da kaydedildi. Bu ülkelerin çözüm sürecini sabote edilmesine yönelik çalışmalarının olabileceği de dille getirildi.

Yeni Gezi eylemleri gelebilir
Bölgedeki, karakol ve baraj yapımlarıyla ilgili son durum da değerlendirildi. Buna göre, bölgede baraj ve karakol yapımlarına yönelik bir tepki bulunuyor. Süreci baltamayı amaçlayan bazı gruplar, baraj ve karakol yapımlarını gerekçe göstererek, bölgede ikinci bir Gezi eylemi sürecini başlatmayı amaçlıyor. Bu konuda da acil olarak önlemlerin alınması gerekiyor.

Rapordan tesbitler

» Çözüm sürecinin henüz birinci aşamasının ilk etabı bile tamamlanmadı.

» Bugüne kadar yaklaşık 200 örgüt üyesi yurtdışına çıktı. Bu kişiler de hasta, kadın ve sorunlu kişilerden oluşuyor.

» Kendilerine operasyon yapılmayacağına dair kesin kanaate varan örgüt üyeleri, yurt içinde aleni olarak propaganda yapıyorlar.

» Süreçte örgütün kırsal kadrolarına katılımda patlama yaşanıyor.

» Bazı ülkeler, örgüt üyelerinin yurtdışına çıkışını engellemek için yoğun çaba sarfediyor.

» Güvenlik birimleri arasında koordinasyonda kopukluk meydana geldi. Süreç tek MİT’in sorululuğunda gibi bir anlam oluştu.

» Süreçte örgütün motivasyonu ve morali arttı. Ayrıca, parasal kaynaklarında da önemli bir artış sağlandı.

KAYNAK: Barışı zehirleyen istihbarat raporu HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA– 29.06.2013

http://www.taraf.com.tr/haber/barisi-zehirleyen-istihbarat-raporu.htm

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: