Twitter Facebook Linkedin Youtube

SASAM, IRAK BÜYÜKELÇİLİĞİNİN DÜZENLEDİĞİ ÇALIŞTAYA KATILDI

SASAM yöneticileri, 11/11/2016 tarihinde Irak Büyükelçiliğinde düzenlenen “Musul Operasyonu ve Sonrası” konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı. Daha önce Merkezimizde düzenlenen toplantının devamı niteliğinde olan ve Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam El-Alawi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Arap Ligi temsilcileri, Ankara’da bulunan diplomatik misyonlardan büyükelçiler, Avrupa Birliği delegasyonu mensupları, ABD Ankara Büyükelçiliği temsilcileri, konuyla ilgili çalışmaları bulunan SASAM, ORSAM ve SETA gibi başlıca düşünce kuruluşlarının yönetici ve uzmanları ile basın mensupları katıldı.

Toplantı, Büyükelçi El-Alawi’nin açılış ve sunum konuşması ile başladı. El-Alawi konuşmasında özetle “Musul Operasyonunun askeri bir operasyondan öte olduğunu, konunun yerel, bölgesel, küresel tarafları olduğunu, Musul’un Irak’ın nüfus olarak ikinci büyük şehri olduğunu ve bir medeniyet merkezi olduğunu, Musul’da DAEŞ öncesinde bütün etnisite, din ve mezhep mensuplarının huzur ve barış içinde yaşadığını, bunu korumaya yönelik önlemler geliştirilmesi ve Musul Operasyonu sonunda DAEŞ ile mücadele için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini” ifade etti.

Akabinde söz alan ORSAM Başkanı Şaban KARDAŞ, Türkiye’nin konuya bakış açısını dile getirdi. SASAM Başkanı Süleyman ERDEM ise konuşmasında “DAEŞ’in ideolojik olarak yenilmedikçe nihai olarak yenilmeyeceğini, bölge ve dünya için bir risk unsuru olarak kalmaya devam edeceğini, fikri ve siyasi kaynaklarının iyi tahlil edilmesi ve bütün sahalarda önlem alınarak radikalleşme tehdidinin önüne geçilmesi gerektiğini” belirtti.

Toplantı yorumların ardından soru-cevap faslı ile devam etti. Toplantıda yapılan konuşma, yorum ve cevaplarda öne çıkan başlıca hususlar şu şekilde oldu:

– Musul, Türkiye için kritik önemdedir. Tarihten gelen derin bağlarla bağlı olduğumuz bu coğrafyada vazgeçilmez rol ve haklara sahibiz.

– Askeri operasyon sonrası bölgede etnik ve mezhepsel çatışmaların oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

– Başika’daki Türk Askerinin varlığı bütün tarafların teminatıdır. Kampın varlığı devam etmelidir. (Irak tarafı, kampın anlaşmaya bağlanması ve tüm yerel unsurlara eğitim verilmesinin sağlayacağı yarardan bahsetti)

– PKK’nın bölgedeki (Sincar ve Kandil) varlığı devam ettiği müddetçe, Türkiye’nin Irak topraklarına yönelik askeri harekat düzenlemesinin doğal ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hak olduğu, IKBY dahil tüm aktörlerin PKK’nın bölgedeki varlığının sonlandırılmasında sorumluluk sahibi olduğu vurgulanmıştır.

– Telafer başta olmak üzere bölgede yaşayan Türkmen nüfusun zarar görmesi halinde gereken adımların atılacağı ve Türkmenlerin Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğu belirtilmiştir.

Kapanışta Sn. Büyükelçi bu tarz yuvarlak masa toplantılarının kendileri için çok faydalı olduğunu ve ilişkilerin normalleşmesine önemli katkı sağladığını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

irak-buyukelciligi-calistay-sasamirak-buyukelciligi-calistay-sasam-2 irak-buyukelciligi-calistay-sasam-4irak-buyukelciligi-calistay-sasam-3

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: