Twitter Facebook Linkedin Youtube

SASAM TEMSİLCİLERİ, TÜRKMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ DÜZENLEDİĞİ DİPLOMASİ PROGRAMINA KATILDI

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 21-23 Ekim 2020 tarihleri arasında  “Barış, İstikrar ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Türkmenistan’ın Tarafsızlığı” konulu online diplomasi kursu düzenlendi. Bu kursa 15 farklı ülkeden 30’dan fazla diplomat, akademisyen, araştırmacı, stratejist katıldı. Türkiye’den söz konusu kursa, Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) adına Başkan Yardımcısı Cesurhan Taş, Hukuk ve İnsan Hakları Masası Direktörü Mehmet Emre Yıldız, Avrasya Masası Uzmanı Taha Kalaycı, SASAM Akademi üyesi Furkan Toprak katılarak sertifika almaya hak kazandılar.

Söz konusu diplomasi kursu, Türkmenistan’ın “Daimi Tarafsızlık” statüsünü kazanmasının 25. yıldönümüne denk getirilerek dış politika uygulamalarında bu statünün sağladığı yararlar konusunda katılımcıların farkındalığının arttırılması amaçlandı. Diplomasi kursunun açılışında Türkmenistan Dışişleri Bakanlığına bağlı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rektörü J.Gurbangeldyev bir konuşma yaparak Türkmenistan’ın pozitif tarafsızlık politikası çerçevesinde uluslararası kamuoyu ile diplomatik ve politik diyaloğu geliştirmeye olan bağlılığını dile getirdi. J.Gurbageldyev, bu kursa katılan diplomatların, Devlet Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhammedov’un liderliğinde, bölgesinde ve dünyada sürdürülebilir kalkınma, istikrar, barışı gerçekleştirme yönünde çok önemli adımlar atan Türkmenistan’ın “Daimi Tarafsızlık” statüsü hakkında ayrıntılı bilgiler edineceğini sözlerine ekledi.

Kursun devamında, Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi rektörü, Türkmen diplomasisinin duayen isimleri, olağanüstü ve tam yetkili büyükelçiler, Türkmen dış politikası üzerine kapsamlı konuşmalar yaptılar. Rektörler ve duayen diplomatlar, Türkmen diplomasisinin inceliklerini ve daimi tarafsızlık ilkelerine uygun olarak yürütülen Türkmenistan dış politikasını, barış, karşılıklı anlayış ve devletlerarası objektif ilişkiler çerçevesinde değerlendirdiler.

Online kursa katılanlar, Türkmen diplomasisi uzmanlarına sorular sorup değerlendirmeler yaptılar. Genç diplomatlar, “Türkmen tarafsızlık modelinin tarihi ve başarılı uygulaması”, “Türkmenistan ve Birleşmiş Milletler – insani yardım ekseninde etkileşim”, “Türkmenistan’ın enerji, ulaştırma ve çevre diplomasisi” gibi konular hakkında bilgi sahibi oldular.

Kursa katılan SASAM Hukuk ve İnsan Hakları Masası Direktörü Mehmet Emre Yıldız, iki kez söz alarak yorum ve değerlendirmeler yaptı. Sayın Yıldız, Türkiye’de Teke Türkmenlerinin en yoğun yaşadığı vilayet olan Antalya’da doğup büyüdüğünden bahsederek Türkiye ile Türkmenistan halkının ortak atası olan Oğuz Kağan’ın heykelinin Ankara’da dikilmesinin iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesinde çok önemli ve anlamlı olacağını dile getirdi. Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Hajiyev, Mehmet Emre Yıldız’ın öneri ve değerlendirmelerine katıldığını belirterek Türkiye ve Türkmenistan’ın “bir millet iki devlet” olduğunu açıkça ifade etti.

Diplomasi kursunun kapanış törenine; Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı V.Hajiyev, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Bakanlığın Uluslararası İlişkiler Enstitüsü rektörü ve Uluslararası İnsani Bilimler ve Kalkınma Üniversitesi rektörü katıldılar. Söz konusu toplantıya katkı ve katılımlarından dolayı SASAM temsilcilerine teşekkürlerini ilettiler. Kursa katılan genç diplomatlar bu güzel etkinliği organize eden Türkmenistan Hükümetine minnettarlıklarını dile getirerek bu kurs sayesinde Türkmenistan’ın pozitif tarafsızlık statüsü hakkındaki bilgilerinin artması yanında genç diplomatlar arasında birlik ve yakınlaşmaya imkân verdiğini söylediler.

 

 

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: