Twitter Facebook Linkedin Youtube

AFGANİSTAN PARLEMANTOSU: İRAN SINIR MUHAFIZLARININ AFGANLARA KARŞI İŞLEDİĞİ VAHŞET, AFFEDİLMEZ BİR CİNAYETTİR

Afgan yetkililer, İran’ı göçmenlerin boğularak ölmesine neden olmakla suçluyor. Afganistan Cumhurbaşkanı sözcüsü  Sadiq  Sadiqi: “İran sınır muhafızlarının vahşiliği kaçan Afgan göçmenlerinin nehirde boğulmasına neden oldu. Afganistan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, adaleti sağlamak için bu konuyu ciddi şekilde soruşturuyor.” dedi.

Mohammed Hanef Atmar da tüm Afgan halkını derinden sarsan bu vahşiliğin hesabı verilip adalet yerini bulana kadar gerekli her şeyin bakanlık tarafından  yapılacağını bildiren bir açıklama yaptı.

Diğer yandan Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, İran ve Afganistan devletlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Teşkilatının da kaçak göçmenlerle ilgili meydana gelen olayın ayrıntılı bir biçimde incelenmesi için bir araştırma grubunun kurmasını istedi.

Kabil yönetimi olay hakkında soruşturma başlatılacağını açıklarken Taliban da olaya karışanların cezalandırılmasını istedi. Öte yandan Afganistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada İran ile mevzu bahis olan olayın araştırılması için anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Söz konusu olay geçtiğimiz hafta meydana geldi. Gemiyle İran’a geçmek isteyen yaklaşık 50  kaçak Afgan göçmeni İran sınır muhafızları tarafından tutuklandı.  Muhafızlar onları vahşice dövüp daha sonra da geri dönmeleri için nehre atarak boğulmalarına göz yumdu. Olayın sonucunda 12 kişi kurtulmayı başardıysa da 8 kişinin cesedi nehirden çıkarıldı. Geri kalan kişiler hakkında kesin bir bilgi yok fakat onların da bulunması için arama kurtarma operasyonları devam ediyor. Hayatta kalan kişiler, İran sınır muhafızları tarafından gözaltında tutulduktan  sonra Heriruh Nehrine atıldıklarını söylüyor. Bu esnada birçok insan boğularak yaşamını yitirdi.

Gökçe ÖZBAŞ – SASAM İran Masası Uzmanı

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: