Twitter Facebook Linkedin Youtube

TÜRK KENEŞİ DEVLET BAŞKANLARI ZİRVESİNDEN BİRLİK MESAJI

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) devlet başkanları, videokonferans yöntemiyle bir araya geldi.

Zirveye Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı.

Zirvede liderler birlik çağrısı yaparak, küresel salgınla savaştan Türk devletlerinin zaferle ayrılacağını söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in girişimiyle “Kovid-19 salgınıyla mücadelede iş birliği ve dayanışma” temalı zirve, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

TÜRK DÜNYASI OLARAK DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ

“Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz. Türk Konseyi Zirvesi korona virüs salgınıyla mücadelede dayanışmamızı perçinleyecektir. Türk Dünyası olarak bu süreçten inanıyorum ki güçlenerek çıkacağız. Türkiye olarak Sağlık Bilim Kurulu ve onun yanında Toplum Bilim Kurulları kurduk. Bu alanda iletişimimizi daha faydalı kılmak için bu anlamda sağlık bakanlarımızın da görüş ve bilgi alışverişinde bulunabileceklerini düşünüyorum.”

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞINI UZATABİLİRİZ

Gelişmelerin, Hazar geçişli orta koridorun güçlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, “Aldığımız tedbirler sınırlarımızın kapalı olması nedeniyle ekonomik olarak olumsuzluklara işaret edebiliyor. Bu nedenle uluslararası ticaret ve kargo taşımacılığının sürdürülmesi tedarik zinciri için hayati önemdedir. Dünya Sağlık Örgütü önerileri ve Dünya Ticaret kuralları gereği dayanışma içinde olmamız gereklilik arz etmektedir. Bu ulaştırma koridoruna, temassız dış ticaret ve çok modlu taşımacılık işlemlerini geliştirmek için somut adımlarla işbirliğimizi yoğunlaştırmamız gerekiyor.  Bakü-Tiflis- Kars hattı üzerinden mevcut yüke ek günlük 3 bin 500 ton yükün taşınabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Demiryolu taşımacılığını Orta Asya’ya  uzatabiliriz.

SALGIN SONRASI İÇİN HAZIRLANMALIYIZ

Bu savaşı elbette kazanacağız. Salgın sonrası için de hazırlık yapmalıyız. Bu şekilde bir hareket tarzı benimsenmesi konseyimizin uluslararası görünürlüğünü belirginleştirecek ve küresel gücünü arttıracaktır.

SİBER GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İletişim sektörü de bu salgın ile önemli bir sınavdan geçiyor. Konseyemizin bu manada siber güvenlik olgusunun geliştirilmesi ve uygulanması konusunda da rol alabileceğine inanıyorum” dedi.

Bu toplantının düzenlenmesine öncülük eden Türk Konseyi’nin dönem başkanı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e şükranlarını sunan Erdoğan, bu vesileyle Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve şahsında Macar halkının Paskalya Yortusunu tebrik etti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov’u da görmekten bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Erdoğan, Türkmenistan’ı müteakip mutat zirvede üye olarak görmeyi temenni ettiklerini söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Allah’ın izniyle koronavirüsle savaşı elbette kazanacağız. Ardından da yeni bir dünya gerçeğiyle karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle mücadelemizi sürdürürken diğer taraftan da salgın sonrası dönem için hazırlık yapmalıyız. Sağlık alanındaki iş birliğinden ticarete, ekonomiden toplumsal psikolojiye, gelişmelere bütüncül şekilde yaklaşmalı, iş birliği alanlarını tespit ederek gerekli adımları süratle atmalıyız. Bu minvalde salgınla ilgili sorunlara çözüm üretmek, bilgi, tecrübe paylaşımında bulunmak, ayrıca salgın sonrası döneme dair stratejiler üretmek amacıyla ulusal kriz merkezlerimiz arasında bir eş güdüm iş birliği mekanizmasının ihdasını öneriyorum. Bu şekilde bir hareket tarzı benimsenmesi konseyimizin uluslararası görünürlüğünü pekiştirecek, bölgesel ve hatta küresel çapta ağırlığını arttıracaktır.

Kutadgu Bilig’deki şu kutlu tavsiyeyi şahsımla beraber tüm arkadaşlarıma hatırlatmak istiyorum. “İnen yükselir, yükselen iner, parlayan söner ve yükselen durur.’ Evet, Yusuf Has Hacib’in dediği gibi, ‘İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı dönemler de inşallah kısa sürede bitecek, çok daha aydınlık ve huzurlu günler bizleri kucaklayacaktır.’ Rabb’im yar ve yardımcımız olsun.”

Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek Türk coğrafyasına Türkiye’nin selamlarını ilettiğini ifade etti.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: