Twitter Facebook Linkedin Youtube

İKİ ÜNLÜ İTALYAN TİYATRO YÖNETMENİ, İRAN’IN FACR TİYATRO FESTİVALİ’NDEN ÇEKİLDİLER

İtalyan tiyatrosunda önde gelen iki isim, Eugene Barber ve Romeo Castellucci, İran’ın Facr Tiyatro Festivalinden çekildiler ve aynı zamanda festivalin merkezi Eugene Barba’nın ve Romeo Castellucci’nin atölye ve performanslarının kendileri ve şirketleri tarafından yapıldığını açıkladı.

Uluslararası 38. Facr Tiyatro Festivali şubat ayında Nadir Borhani Maradi ve Mehrdad Rayani tarafından Uluslararası Sektörde Özel Yönetmen olarak düzenlenecek.

Ancak şimdiye kadar İran tiyatrosunun aktörlerinden ve yönetmenlerinden birçoğu, protestocuların öldürülmesi ve İran Devrim Muhafızları tarafından bir Ukrayna uçağının düşürülüp 176 kişinin öldürülmesi üzerine ülkenin durumunu protesto etmek için festivalden çekildiler.

Facr Tiyatrosu’nun Uluslararası Bölüm Sekreteri Mehrdad Rayani; Eugene Barba ve Udine Tiyatro Grubu’na bir mektupta, “Tiyatro hâlâ en güçlü sanat formlarından, barış için barışçıl silahlarla savaşmaya devam etmeleri gerektiğini belirtti. Tarih, etkilerinin sessiz ve somut değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor. Ancak tiyatroların acı, yas veya ret gibi yapmaktan kaçınması gereken durumlar var.” diye yazdı.

Danimarka`da yaşayan İtalyan yönetmen, Facr Uluslararası Tiyatro Sekreteri’ne yazdığı mektupta şunları yazdı: “Facr Uluslararası Tiyatro Festivali’nin, etkileyici hazırlıkları ve 32 ulusal festival ve 70 performansın sessizlikle iptal edilmesi, 176 kurbanı anmak için sınır ötesindeki insanlara sembolik bir çağrıda bulunacak.”

Eugene Barba ayrıca “Festival [Facr Tiyatro Festivali] devam ederse Odin Tiyatrosu sizinle olmayacak” diye vurguladı.

Aynı zamanda Facr Tiyatro Festivali Halkla İlişkileri duyurdu “38.ci Facr Uluslararası Tiyatro Festivali’nde Eugene Barba ve Romeo Castellucci ‘nin atölye çalışmaları ve performansları iptal edildi ve başka bir zaman için planlandı.”

Eugene Barba ve Romeo Castellucci’nin Facr Tiyatro Festivali’nden çekilmesinin ilk düşünceleri, bir grup İranlı sanatçı ve yazarın iki İtalyan sanatçının Ocak ayında Facr Tiyatro Festivali’ne katılımını eleştirmesiyle başladı.

Facr Tiyatro Festivalinin iki sanatçı hakkında yayınladığı haberlere atıfta bulunan mektupta, “Bu doğruysa, ülkenin sadece temel hakları için sokaklara dökülen savunmasız gençlerin kanının üstünde adım attığınızı biliyor musunuz?” dendi.

İranlı sanatçılar; Eugene Barba ve Romeo Castellucci ‘ya yazdıkları mektupta: “İran’daki son protestolarda yüzlerce insan sadece bir hafta içinde rejim ajanları tarafından öldürüldü, binlerce kişi ise tutuklandı. Birçok aile hâlâ sevdiklerine ne olduğunu bilmiyor ve Şeriatçı rejimin katliamı devam ediyor.” diye yazdı.

Susan Farrohnia, Parviz Sayyad, Niloufar Beizai, Naser Rahmaninejad, Ismail Hoyi, Farac Sarkuhi, Nasim Haksar, Naser Zaraati, Fereydun Tonekaboni, Roşanak Bigonah, Hassan Zerehi, Akbar Masumbeygi, Manuçehr Dikkati, Asad Seif, Hamid Cavedan, Mahmud Kevir, Ahmad Nikazar, Kuşyar Parsi, Ümid Şams, Maryam Aşrafi, Şarifeh Bani Haşemi, Ali Kamrani, Fereydun Tonkaboni, Kuruş Afşarpanah, Nasrin Almasi, Sepide Şokri, Mohammad Heydari, Ğulam Albuye Feğan, Hüseyin Afsehi, Hüseyin Deryani, Areş Serhadi, Vahid Moncezi, Hadı Keykavusi və Kazı Rebihavi bu mektubu imzalayanlardı.

Kaynak: iranintl

 

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: