Twitter Facebook Linkedin Youtube

İRAN: UKRAYNA UÇAĞI HATAYLA HEDEF ALINDI

İran Genelkurmayı, Ukrayna yolcu uçağının “saldırı uçağı zannı ve bir hata sonucu” hedef alındığını ve düşürüldüğünü belirtti.

İran haber ajansları 11 Ocak Cumartesi sabahı, İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığının, Ukrayna uçağının uçaksavar füzesi tarafından düşürüldüğü açıklamasını haber yaptılar.

Bu arada İranlı yetkililer, Batılı yetkililerin son iki gün içinde uçağın hedeflendiğine ilişkin haberleri ve iddiaları defalarca kez reddetmiş ve imkansız olarak nitelendirmişti.

İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, “Füze saldırılarından sonraki saatlerde, strateji merkezlerimizden ABD savaş uçaklarının ülke çapında arttığını ve ülkedeki savunma birimlerini ve bazı noktaları hedeflediği bilgisini aldık”

“Bu kritik koşullarda, Ukrayna 752 numaralı Boeing 737 adlı uçak, İmam Humeyni Havalimanı’ndan ayrıldığında güzergahı yönünde manevra yaparken, hassas bir askeri merkeze yakınlaşmıştır. Bu yüzden uçak vuruldu, bu sonuçlara insan hatası neden oldu, bu da maalesef vatandaşların şehitliğine ve kaç tane yabancı vatandaşın ölümüne neden oldu.”

Bu açıklama, İranlı yetkililerin, Boeing737-Ukrayna uçağının düşmesi sırasında hiçbir füzenin ateşlenmediği açıklamasından iki gün sonra geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu felaketli hata için özür dilerim” dedi ve geride kalanlara baş sağlığı dilediğini ifade etti.

İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Devrim Muhafızları yetkililerinin durum hakkında yakında İran televizyonunda açıklama yapacağı belirtiliyor.

Tahran-Kiev uçuşu gerçekleştiren uçak, çarşamba sabahı Tahran’ın güneybatısındaki İmam Humeyni Havalimanından ayrıldıktan sadece birkaç dakika sonra düştü ve yolcularının 176’sı(çoğunlukla İranlı) öldü.

Ertesi gün, ABD’li yetkililer ve ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna uçağının bir roketle vurulduğuna dair kanıt elde ettiklerini açıklamıştı. Ancak İran, bu iddiaları reddetmişti.

İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukraynalı bir yolcu uçağının hedeflenmesi, Irak üslerine IRGC (İslam Devrim Muhafız Gücü) füze saldırısından sonraki saatlerde meydana gelen olağanüstü hâlin sonucuydu.

İran Dışişleri Bakanı Mohammed Cevad Zarif, Genelkurmay Başkanlığının Twitter’dan yaptığı açıklamaya cevap verdi: “Üzüntülü bir gün. Silahlı kuvvetlerin soruşturmasının ilk sonucu: ABD’nin maceracılığından kaynaklı kriz anında yapılan insani hata, faciaya yol açtı. Çok pişmanız. Halkımızdan, kurbanların ailelerinden ve etkilenen tüm milletlerden özür dileriz” dedi.

Savaş ve havacılık uzmanları ABD medyasına; İran’ın hatasının, Irak’taki hava üslerine IRGC füze saldırısı yaparken İran hava sahasını yolcu uçuşlarına kapatmaması olduğunu söylediler.

Çarşamba günü Ukrayna Airlines uçağının düşmesinde 176 kişi öldü, bunlardan 147’si İranlı ve birçoğu aynı zamanda Kanada ve Britanya vatandaşıydı.

Kiev’e giden uçağın pilotları ve mürettebatı Ukraynalı, yolcuları ise Kanada, Afganistan, İngiltere ve İsveç vatandaşlarıydı.

Son iki gün içinde, dünya çapında bu yürek parçalayan kazanın kurbanları için çok sayıda yas töreni düzenlendi.

Kanada basını haberlerinin büyük kısmını hu olaya ayırdı. Toronto, Vancouver ve Montreal’da yaşayan İranlılar çok sayıda anma töreni düzenledi.

 

https://twitter.com/JZarif/status/1215847283381755914

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: