Twitter Facebook Linkedin Youtube

2019 YILININ ÜLKESİ: ÖZBEKİSTAN

SASAM Yurtdışı Türkler Masası – Çeviri Haber

Prestijli İngiliz dergisi Economist, yılın ülkesini Özbekistan olarak adlandırdı. Economist Dergisi, 2019’da Özbekistan’daki olumlu gelişmelerin diğer ülkelerden daha fazla olduğunu ifade ediyor. Özbekistan’ın üç yıl öncesine kadar “kapalı bir topluma” sahip olduğunu, ancak mevcut başkan Şevket Mir Ziyayev’in gelmesinden sonra Özbekistan’da çok değişiklikler yaptığını ve özellikle 2018’de ülkede reformlar yaptığını yazdı. Geçtiğimiz yıl bu değişikler hızlandı.

Şevket Mir Ziyayev hükümeti Özbekistan’da zorunlu çalışmaya büyük ölçüde son verdi. “Jaslik” hapishanesini kapattı, daha fazla sınır kapısı açtı ve yabancı gazetecilerin Özbekistan’a girmesine izin verdi. Economist dergisine göre, Özbekistan şu anda demokrasiden kısmen uzak ve yapacak birçok şeyi olsa da 2019’da hiçbir ülke bu kadarını yapmadı.

Economist yayın kurulu, yılın ülkesi unvanı için diğer adaylar olarak Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya ve Sudan’ı değerlendirdi. Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya’da (Türkistan’da), Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan bir ülkedir. Özbekistan Cumhuriyeti batıda ve kuzeyde Kazakistan ile doğuda Kırgızistan ve Tacikistan ile güneyde ise Türkmenistan ve Afganistan ile komşudur.

Özbekistan’ın nüfus kompozisyonu % 80 Özbek Türkleri, % 5.5 Rus, % 5.5 Tacik içermektedir. Özbekistan istatistiklerine göre, %3 Kazak Türkleri, % 5.2 Karapapak Türkleri, %5.1 Tatar Türkleri ve % 5.2 diğer etnik kökenlilerden oluşuyor.

 

KAYNAK:

https://ir.sputniknews.com/world/201912195601834-ازبکستان-کشور-سال-شناخته-شد/

http://www.hajij.com/fa/islamic-countries-and-sects/islamic-countries/item/2020-1393-04-22-05-51-42

 

 

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: