Twitter Facebook Linkedin Youtube

TÜRKMENİSTAN’DAN ULUSLARARASI ETKİNLİK ATAĞI

Türkmenistan, bölgesel barışı sağlama ve koruma ülküsü çerçevesinde uluslararası etkinlikleri planlama ve uygulamaya geçirme konusunda büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. 2017 yılının Eylül ayında düzenlenen 5. Asya Kapalı Alan ve Dövüş Sanatları Oyunlarına evsahipliği yaparak uluslararası büyük hacimli etkinlikler düzenleme konusundaki yetkinliğini kanıtlayan Türkmenistan, bu yıl yine bir başka büyük etkinliğe evsahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli AMANLIYEV tarafından Ankara Swiss Otelde Türkmenistan’da bu yıl ilk kez düzenlenecek olan “Amul-Hazar 2018 Uluslararası Oto Rallisi” hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. SASAM adına Başkan Yardımcısı Cesurhan TAŞ’ın katıldığı toplantıda Büyükelçi Sayın Amanlıyev; Türkmenistan’da 9-14 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan “Amul-Hazar Çöl Rallisi” adlı etkinliğin esas amacının Büyük İpek Yolu mirasını ve Türkmenistan’ın değerlerini geniş kitlelere tanıtmak olduğunu belirtti.

Söz konusu oto rallisinin Tarihi İpek Yolunun Türkmenistan sınırlarından geçen güzergâhı üzerinde yapılacağını belirten AMANLIYEV, etkinliğin Türkmenistan’ın doğusundaki Türkmenabad (Amul) şehrinden başlayıp Hazar Denizi’nin kıyısında son bulacağını ifade etti. Oto rallisi güzergâhının sırasıyla Mari, Ahal, Daşoğuz şehirlerinden geçerek başkent Aşkabat’a ulaşacağını ve daha sonra Balkan şehrine uzanarak Hazar Denizi kıyısındaki “Avaza” turizm bölgesinde sona ereceğini dile getiren Sayın Büyükelçi, güzergâh üzerinde her bir mola yerinde kurulacak 3 bin kişilik yemekhanelerde yarışmacıların ihtiyaç duyacakları yemeklerin hazır edileceğini sözlerine ekledi. Mola yerlerinde basın merkezleri, ilkyardım noktaları, sahne ve sergi alanları, “Akev” adlı Türkmen çadırları ve helikopter iniş alanları bulunacağını belirten AMANLIYEV, yarışmaya kamyon, sedan ve SSV (sportif arazi) araç sınıflarının katılacağını, mola yerlerinde araçlar için yüksek kaliteli yakıt ve yağ malzemelerinin de sağlanacağını ifade etti.

Geleneksel olarak her yıl için Türkmenistan’da bir konsept belirleniyor ve ülke genelinde bu konsept çerçevesinde bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu yıl, “Türkmenistan: Büyük İpek Yolu’nun kalbi” yılı ilan edildi. Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan ve büyük işlevler ifa etmiş olan Türkmenistan bu tarihi fırsattan istifade etmek üzere çöl rallisi etkinliğini düzenlemeye karar vermiştir. Bahse konu oto rallisinin güzergâhı, uzman bilirkişilerce tespit edilmiş olup güzergâhın uzunluğu toplam 1566 kilometredir. Bu uzunluğun 1158 kilometresi yarışma güzergâhı ve kalan 408 kilometresi ise yarışma olmayan alanlardır. Bu etkinlik vesilesiyle, Türkmenistan’ın meşhur Karakum Çölünün biyolojik çeşitliliği bütün dünya tarafından görülebilecektir. Amul-Hazar oto rallisinin 5 etapta gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Yarışlar, Amul-Mari, Mari-Derveze, Derveze-Türkmen gölü, Türkmen gölü-Yangala ve Yangala-Avaza arasında gerçekleştirilecektir.

“Amul-Hazar Çöl Rallisi”ne 40 ayrı ülkeden yüzlerce sporcu ve araç katılması planlanmaktadır. Bu etkinlik sayesinde Türkmenistan’ın en doğusundan en batısına kadar en güzel coğrafi, tarihi ve kültürel güzelliklerinin bütün dünya tarafından görülmesine imkân sağlanmış olacaktır. Çölleşme tehdidi ve diğer çevreyle ilgili sorunlara da bu ralli vesilesiyle dikkat çekilmesi sağlanacaktır.

Cesurhan Taş Hakkında

Cesurhan TAŞ: (Ankara) 1974 Anamur doğumludur. ODTÜ İ.İ.B.F, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunudur. İngilizce, Arapça ve Rusça bilmektedir. Devlet yapısı, kamu yönetimi, mali yönetim, kalkınma ekonomisi, bölgesel kalkınma ve kamu hukuku alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Yörük ve Türkmen kültürü üzerine de araştırma ve inceleme çalışmaları yapmaktadır.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: