Twitter Facebook Linkedin Youtube

ABD BAŞKANLARININ “ULUSA SESLENİŞ” KONUŞMALARI VE “SAĞ KALACAK KİŞİ” UYGULAMASI

Amerikan Anayasası uyarınca başkanlar, zaman zaman Kongre’ye ülkenin içinde bulunduğu durum hakkında bilgi vermek zorundadır. Başkanlar konuşma sırasında gerekli gördükleri önlemleri de Kongre’ye sunar.

Ulusa Sesleniş konuşması nerede yapılır?

Amerikan başkanları, Ulusa Sesleniş konuşmasını Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadında, Senato, Anayasa Mahkemesi ve Kabine üyeleri, diplomatik temsilciler ve Genelkurmay Başkanı’na hitaben yapar.

Temsilciler Meclisi, başkanın konuşması için Kongre’nin her iki kanadının da biraraya geleceği tarih ve zamanı belirler. 1934 yılına kadar ‘Annual Message, ‘Yıllık Mesaj’ olarak anılan konuşma her yıl Aralık ayında yapılıyordu. Ancak 1934’ten sonra Ulusa Sesleniş konuşmaları Ocak ya da Şubat ayında yapılmaya başlandı.

İlk Ulusa Sesleniş Konuşması’nı kim yaptı?

Amerikan tarihinin ilk Ulusa Sesleniş konuşmasını 8 Ocak 1790’da ilk başkan George Washington yaptı. Sadece 833 kelimeden oluşan konuşma, Amerikan tarihine en kısa Ulusa Sesleniş konuşması olarak geçti.

Başkanlar konuşmalarını hep kendileri mi yaptı?

Hayır. Thomas Jefferson 1801’de konuşmasının kopyalarını Kongre’nin her iki kanadına da göndermiş, konuşma metni Temsilciler Meclisi ve Senato’da sekreterler tarafından okunmuştu. Kongre’ye yazılı metin gönderme geleneği yüzyıldan fazla sürdü. Woodrow Wilson 1913’te konuşmasını bizzat kendisi yaparak yeni bir gelenek başlattı.

Teknolojik gelişmeler konuşmanın yayınlanma şeklini nasıl değiştirdi?

Calvin Coolidge’in konuşması 1923’te ilk kez radyodan canlı olarak yayınlandı. Harry Truman’ın 1947’de yaptığı konuşmaysa televizyondan naklen yayınlanan ilk konuşma oldu. George W. Bush’un 2002’deki konuşması, internette yayınlanan ilk Ulusa Sesleniş konuşması olarak tarihe geçti.

Muhalefet, Ulusa Sesleniş konuşmalarına ne zaman yanıt vermeye başladı?

Başkanın yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasına muhalefetin verdiği yanıt ilk kez 1966’da televizyonda canlı yayınlandı. Muhalefetin konuşmaya yanıt vermesi 1982’den bu yana gelenek halini aldı.

Misafir davet etme geleneği ne zaman başladı?

Konuşmaya misafir davet edilmesi ve davetlilerin First Lady’nin yanında oturması geleneği ilk kez 1982’de, Ronald Reagan döneminde başladı. Başkan Obama’nın yaptığı son Ulusa Sesleniş konuşmasının özel davetlileri Suriyeli bir mülteci ve Müslüman bir eski muharipti.

‘Sağ Kalacak Kişi’ kimdir?

Her Ulusa Sesleniş konuşması için ‘hayatta kalması’ kararlaştırılan bir kişi seçilir. Kabine üyesi olan bu kişi, başkanın konuşma yaptığı sırada ülkenin liderlerinin ölümüne yol açacak herhangi bir felaket yaşanması durumunda başkanlık koltuğuna oturur. Kimliği gizli tutulan bu kişi, Ulusa Sesleniş konuşmasının yapılacağı tarihten birkaç hafta önce belirlenir. Konuşmanın yapılacağı gün gizli bir yere götürülen bu kişi, başkan Beyaz Saray’a geri dönene ve diğer liderler Kongre binasından ayrılana kadar bu gizli yerde saklanır.

.

Amerika’nın Sesi

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: