Twitter Facebook Linkedin Youtube

UKRAYNALI HEYET SASAM’I ZİYARET ETTİ

Ukrayna Halk Hareketi (Rukh Partisi) Başkanı Sayın Vasyl KUİBİDA ve beraberindeki heyet, SASAM’ı ziyaret etti. Rusya’nın Kırım’ı işgali ve Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlılarıyla halen devam eden çatışmalar hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’de bulunan heyetle yapılan görüşmelerde; SASAM Başkanı Süleyman ERDEM, Genel Sekreter Mesut Emre KARAKÖSE ve Uluslararı İlişkiler Masası Uzmanları Dr.Bahar AŞÇI ile Fatih KOCAOĞLU hazır bulundu.

Sibirya’ya sürgün edilmiş bir aileden geldiğini, kendisinin Sibirya’da doğduğunu ve dolayısıyla Kırım Türklerinin geçmişte ve bugün Rus işgali sonrasında yaşadıkları sıkıntıları çok iyi anladığını ifade eden KUİBİDA, Rusya’nın hem Kırım Türklerine hem de Ukrainlere karşı devlet terörü uyguladığını ifade etti. Ukrayna’nın ABD, İngiltere, Fransa ve Rusya’nın Ukrayna topraklarının bütünlüğü konusunda verdiği garantörlük neticesinde, 1994 yılında nükleer silahlarını imha edilmek üzere Rusya’ya teslim ettiğini ve son 23 yıl boyunca Kırım’ı askerden arındırarak turistik bir bölge haline getirmeye çalıştığını ifade eden KUİBİDA; bugün gelinen nokta itibariyle hata ettiklerini anladıklarını, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna topraklarıyla ilgili olarak Rusya ile pazarlık yaptıklarını ve gerektiğinde Ukrayna’yı feda edebileceklerini söyledi.

Bu gelişmelerin de bölgede silahlanma yarışını artırdığını ifade eden KUİBİDA, Rusların Kırım’ı işgalinden sonra bölgede askeri dengelerin bozulduğunu, Rusların Karadenizde nükleer başlıklı füze taşıyan gemiler ve uçaklar dolaştırdıklarını söyledi. Gelişmelerin Kırım Türkleri açısından da oldukça olumsuz olduğunu ifade eden KUİBİDA, Kırım Türklerinin sistemli bir şekilde baskı altında tutulduğunu ve sürgün edildiğini, Batı Ukrayna’da halen 7.000 Kırım Türkünün sürgünde olduğunu bildirdi ve şunları ifade etti:

– Kırım ve Doğu Ukrayna, Ukrayna için kutsaldır ve mümkün olan her yola başvurularak bu topraklar geri alınacaktır.

– Putin, mevcut politikalarıyla tüm Ukrayna halkını tek yumruk haline getirdi. Rusya ile doğuda çarpısanların %80’i Ukraynaca bilmeyen ve Rusça konuşan Ukrainler. Ukrainler, tahta sopalarla Ruslarla savaşmaya gidecek derecede Ruslara karşı bilenmiş durumdalar. Rusya’nın yaptıkları, artık canlara tak etti ve kafalarda devrim oldu.

– Kırım topraklarının %90’ı çöl. Kırım’ın ayakta kalabilmesi için kara bağlantısı muhakkak gerekli.

– Ukrayna, Rusya için 50 Çeçenistan şiddetinde bir yıkım olacak.

– 3. Dünya Savaşının çıkması pahasında topraklarımızı savunacağız.

– Türkiye, ya Ukrayna’ya yardım eder, ya da Rusya ile komşu olur. Türkiye’nin sessiz kalması da Rusya lehinedir.

– Avrupa’da barış, Ukrayna’nın tam bağımsızlığıyla ve toprak bütünlüğüyle mümkün.

– 2. Dünya Savaşında Polonya’nın başına gelenler, Avrupa’nın ikili oynaması nedeniyle Ukrayna’nın da başına gelebilir.

– Letonya, Litvanya ve Polonyalı yetkililer, eğer Rusya’ya müdahele edilmezse, sıranın kendilerine geleceğini söylüyorlar.

– Polonyalı yetkililer; “Bağımsız Ukrayna yoksa, bağımsız Polonya da olmaz!” diyorlar.

– ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini açıklaması, Ruslara “ne istiyorsanız onu yapın” demektir.

– Rusya, Ukrayna’yı işgalini; “Biz Ukrainleri İslam’dan koruyacağız” söylemiyle meşrulaştırmaya çalışıyor.

– Kırım Türkleri, son döneme kadar hep Ukrayna Halk Hareketi çatısı altında milletvekili seçildiler.

– Türkiye’de toplumun bilgilenmesine ve bilinçlenmesine ilişkin fazla yayın yapılmıyor. Ukrayna’da yaklaşık 90 kanal bulunuyor ve bu kanalların pek çoğunda günde 4 saate varan ve her kesimden temsilcinin katıldığı tartışma programları yayınlanıyor.

– Ukrayna Halk Hareketi (Rukh Partisi), Ukrayna’da Türkiye’ye bakışı en olumlu olan partidir.

– Rusya, Ukrayna’nın ve Türkiye’nin ortak sorunudur.

SASAM heyetinin de; Türkiye’nin Ukrayna krizine yaklaşımını ifade ettiği yaklaşık iki saatlik görüşmeden sonra, görüşmeden memnun kaldıklarını ve SASAM ile irtibat halinde olacaklarını, ayrıca Ukrayna’nın köklü düşünce kuruluşlarını SASAM ile işbirliği yapmaları konusunda teşvik edeceklerini ifade eden Sayın KUİBİDA ve beraberindeki heyet uğurlandı.

20141020_16152020141020_171003 20141020_17101320141020_16154420141020_174018

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorumlar (1)

  1. Bahar Aşcı dedi ki:

    Suriye, IŞİD, PKK, PYD derken unuttuklarımız. Kırım Türkleri'nin sorunlarına kulak kesmek gerek.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: