Twitter Facebook Linkedin Youtube

HOLLANDA’NIN ÖĞRENCİLERE UYGULADIĞI VİZE ÜCRETİ, SAHİPKIRAN AKADEMİ ÜYESİNİN AÇTIĞI DAVA SONUCU 300 EURO AZALDI

Sahipkıran AKADEMİ üyesi ve TOBB ETÜ Öğrencisi Oğuz Veli ATASOY ile diğer bir TOBB ETÜ öğrencisi Ulaş Can ATILGAN’ın açtıkları dava sonucu, Hollanda’nın öğrencilere uyguladığı vize ücreti 600 Euro’dan 300 Euro’ya indirildi.

TOBB ETÜ İşletme Bölümü Öğrencileri Oğuz Veli Atasoy ve Ulaş Can Atılgan’ın Erasmus Öğrenim Hareketliliği kapsamında Hollanda’daki Utrecht Uygulamalı Bilimler Üniversitesine giderken, kendilerinden istenilen 600 euroluk vize ücretini yüksek bularak açtıkları dava lehlerine sonuçlandı.

Mahkemenin, Hollanda’da 3 aydan fazla kalacak öğrenciler için ödenmesini istediği 600 euroluk vize ve oturma izni ücretini Avrupa Eğitim Direktifine aykırı bularak 300 euroya düşürmesi, tüm dünyadan bu ülkeye gelecek öğrencilerin işine yaradı. Çünkü Atılgan ve Atasoy’un açtıkları davanın sonuçlanmasının ardından Hollanda, vize ücretini benzeri durumdaki tüm yabancı öğrenciler için 300 euroya indirdi.

oguz

İkinci davayı da kazandılar ama AİHM’e gitmenin yolu aranıyor

Hukuk mücadelesini sürdüren iki öğrenci, Erasmus kapsamında bu ülkeye gidecek öğrenciler için 300 euro vize ücretinin de fazla olduğunu ve bunun 40 veya 60 euroya indirilmesini isteyerek avukatları yardımıyla açtıkları ikinci davayı da kazandılar. Bunun üzerine Hollanda Göçmen ve Yabancılar Bakanlığı, ikinci mahkeme kararını Hollanda Yargıtayı’na taşıdı. Geçtiğimiz günlerde Hollanda Yargıtayı, öğrencilerin aleyhinde karar verince; iç yargı yolları tükendiğinden konunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşınması için hazırlıklar başlatıldı.

TOBB ETÜ öğrencileri Ulaş Can Atılgan ve Oğuz Veli Atasoy, 2012 yılının Şubat-Temmuz ayları arasında Erasmus’a gitmek için vize işlemine başvurduktan sonra Hollanda’ya dava açmayı kararlaştırdıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Yaşadığımız sorunu e-posta, telefon vb. yollara çeşitli kurum ve kuruluşlara bildirdik. Lahey Büyükelçiliği Çalışma Müşaviri Mehmet Sevim çok yardımcı oldu ve dava açabileceğimizi söyledi. Lahey Büyükelçiliğinin avukatı Fadime Kılıç bizimle çok ilgilendi ve davayı açtık; onun yardımıyla sürdürdük. 600 euro gerçekten öğrencilerin ödeme gücünü aşan, bu ülkeye girişi engelleyici ve eğitimi zorlaştırıcı düzeyde belirlenmiş çok yüksek bir rakamdı. Oysa Erasmus’a hak kazanan bir öğrencinin, bu hakkını en kolay şekilde kullanması gerekli. Bu davanın sonucu, sadece Türk öğrenciler için değil dünyanın diğer ülkelerinden Hollanda’ya eğitim amaçlı gidecek öğrencilerin uzun süreli kalışını da ilgilendirmesi açısından çok önemlidir. Hollanda’nın halen uyguladığı 300 euro da fazla. Bunun 40-60 euroya düşürülmesi bizce makul. Avukatımız yardımıyla hukuki arayışımızı devam ettireceğiz.”

Kaynak: TOBB ETÜ

sahipkiran Hakkında

Sahipkıran; 1 Aralık 2012 tarihinde kurulmuş, Ankara merkezli bir Stratejik Araştırmalar Merkezidir. Merkezimiz; a) Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunan; ülkemizin her alanda daha ileri gitmesi ve milletimizin daha müreffeh bir hayata kavuşması için elinden geldiği ölçüde katkı sağlamak isteyen her görüş ve inanıştan insanı bir araya getirmek, b) Ülke sorunları, yerel sorunlar ve yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarına yönelik araştırma ve incelemeler yaparak, bu sorunlara çözüm önerileri üretmek, bu önerileri yayınlamak, c) Tespit edilen sorunların çözümüne yönelik ulusal veya uluslararası projeler yürütmek veya yürütülen projelere katılmak, ç) Tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerimize ilişkin seminer ve konferanslar düzenleyerek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek, amacıyla kurulmuştur.

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: