Twitter Facebook Linkedin Youtube

TELAFER’DE BİR TÜRKMEN KATLİAMI YAŞANMAK ÜZERE

Ziya ABBAS

Ziya ABBAS

Son günlerde Musul’da, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi radikal İslami milislerle Irak güvenlik güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu, Musul’daki güvenlik güçleri bozguna uğramış ve şehirden çekilmek zorunda kalmıştır. Şehrin kontrolünü ele alan IŞİD, il genelinde kontrolünü genişletmenin yanı sıra, yakın illere de yönelmeye başlamıştır. Nitekim IŞİD militanlarının Selahattin’e doğru ilerlediği bilgileri de gelmektedir.


Yaşanan çatışmalardan dolayı Irak’ın ikinci büyük ili ve yaklaşık üç milyon nüfusa sahip olan Musul’da, tarihte görülmemiş bir sığınmacı kitlesi şehri terk etmek sorunda kalmıştır. Yakın bölgelere kaçan Musul halkı, yazın kavurucu sıcağının altında saatlerce yürümek zorunda kalmış ve oldukça zor şartlar altındadır.


Şehri kontrol eden IŞİD ise, dün gece Musul Valilik binasını ele geçirmiştir. Musul valisinin şehri terk ederek Erbil’e kaçtığı, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosu dâhil konsolosluk çalışanlarının mahsur kaldığı ve IŞİD’in yaklaşık 20 Türk şoförünü kaçırdığı bilgileri de, çatışma bölgesinden gelmektedir. Güvenlik güçleri, Musul’un en büyük askeri üssü olan Gızlani Kampı’nı boşaltmak zorunda kalmış ve oradaki uçakları tahliye ederken IŞİD, büyük oranda cephanelere el koymuş, bankaları soymaya başlamış ve Musul yakınlarında en büyük cezaevi olan ve içinde çok sayıda terör suçundan tutuklu bulunan Baduş cezaevini ele geçirerek yüzlerce tutukluyu serbest bırakmıştır.


Daha da önemlisi IŞİD, 2004-2007 arasında şiddetli çatışmalara sahne olan ve IŞİD gibi radikal İslamcılara karşı olağan üstü direniş ve başarı gösteren Telafer’e doğru ilerlemektedir. IŞİD’in, söz konusu yıllardaki başarısızlığının intikamını almak için Telafer’de bir Türkmen katliamı yapmak üzere yoğun bir şekilde şehre saldırmaya hazırlandığı bilgileri, bölgeden gelmektedir. Telafer’e yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan askeri kaleyi bugün öğle saatlerinde ele geçiren IŞİD’in, en geç bu gece Telafer’e yönelik saldırı düzenleyerek şehre girmeyi planladığı da gelen bilgiler arasında. Şayet IŞİD Telafer’e girerse, büyük bir katliam yaşanacak. Türkiye, vakit kaybetmeden harekete geçmeli ve gerekirse IŞİD milislerine yönelik sınır ötesi harekât başlatmak dahil her türlü seçenek en hızlı şekilde değerlendirilmelidir.

.

Yr.Doç.Dr. Ziya ABBASTelafer/IRAK

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

Ziya Abbas Hakkında

Ziya ABBAS: (Ankara) 1977 yılında Irak’ın Türkmen ilçelerinden Telafer’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Telafer’de okuduktan sonra Musul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Aynı bölümde Yakınçağ ve Yeniçağ Tarihi Bilim Dalında yüksek lisansa başladı “Fatih Sultan Mehmet Devrinde Osmanlı Devleti 1451-1481 (Politik Çalışma)” adlı çalışma ve üstün başarıyla yüksek lisans derecesini aldı. Daha sonra Türkiye’ye gelen Abbas, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Uluslararası İlişkiler Bölümünde Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çok önemli bir konu olan Şiilik çalışmaları üzerinde yoğunlaşarak “Irak’ta Şii Merciliğinin Siyasi Rolü” adlı bir çalışmaya imza atarak Doktora derecesini aldı. Halen Ortadoğu üzerinde çalışmalarına devam eden ABBAS’ın bu bağlamda hem Arapça hem de Türkçe çok sayıda çalışması bulunmaktadır.

Yorumlar (2)

  1. Şefik Ocak dedi ki:

    TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM…

  2. Yuksel Karabulut dedi ki:

    Sayın Ziya AKBAŞ beyefendi çok isabetli ve yerinde bir tespitte bulunmuşsunuz. dediğiniz başladı bile türkmenler katlediliyor…..

Yorum Ekleyebilirsiniz


%d blogcu bunu beğendi: